• Evropska unija bo kupila medicinsko opremo za bolnišnice v skupni vrednosti 50 milijonov evrov 
  • Skupna dobava testov, mask in respiratorjev 
  • Do danes se je v svojo domovino vrnilo več kot 1800 državljanov Evropske unije 
Institucije EU z ukrepi za nakup nujne medicinske opreme, vključno z maskami za zdravstvene ustanove. ©InkheartX/Adobe Stock  

Parlament sodeluje z državami članicami, da bi zagotovil nakup respiratorjev, mask in druge pomembne medicinske opreme, ki jo potrebujejo bolnišnice po vsej Evropski uniji.

Minuli teden je Komisija vzpostavila posebno shemo za zbiranje medicinske opreme (preko rescEU), da bi lahko potrebna oprema za boj proti COVID-19 čimprej prišla do držav članic, ki se soočajo s pomanjkanjem. Oprema je potrebna za zdravljenje okuženih bolnikov, za zaščito zdravstvenih delavcev in za pomoč pri upočasnitvi širjenja virusa.

Parlament sodeluje z državami članicami, da bi hitro odobrili 40 od 50 milijonov evrov za nakup medicinske opreme za intenzivno nego, kot so respiratorji, zaščitna oprema in maske za večkratno uporabo.

Države članice se prav tako združujejo v skladu s sporazumom o Skupnem javnem naročanju zdravstvenih protiukrepov. Gre za skupna naročila pri nakupih zaščitne opreme, respiratorjev in pripomočkov, ki so potrebni za testiranje koronavirusa. Takšno sodelovanje omogoča močnejši položaj na svetovnem trgu.

Predsednik Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane Pascal Canfin (Renew, Francija) je v odzivu na predlog Komisije dejal:

"Minuli teden je Evropa sprejela več zgodovinskih odločitev v boju proti koronavirusu COVID-19, ki vključujejo tudi posledice za gospodarstvo EU. Tega ne povemo dovolj glasno – Evropa bo naredila vse, kar je mogoče, da bomo rešili življenja. Mehanizem civilne zaščite EU je državljane rešil že sredi potresov, orkanov, poplav in v boju proti gozdnim požarom. Zdaj sredstva EU v okviru RescEU prvič uporabljamo za podporo državam članicam v boju proti virusu, tako da zagotavljamo prepotrebno medicinsko in ostalo zaščitno opremo. Gre za solidarnost EU v dejanjih."

"Trenutna kriza kaže, da stališče Parlamenta sledi zadostitvi potreb EU mehanizma civilne zaščite tudi po letu 2020," je še povedal Canfin.


Ozadje

RescEU je del EU mehanizma za civilno zaščito, ki krepi sodelovanje med državami članicami. Ustanovljen je bil leta 2019, da bi lahko preko njega Evropska unija neposredno pomagala državam članicam, kadar so ob nesrečah nacionalne zmogljivosti preobremenjene.

EU mehanizem za civilno zaščito je zaslužen tudi za repatriacijo več kot 1800 državljanov EU z vsega sveta. Več informacij o kriznem upravljanju svoje države članice si lahko ogledate tukaj.