V igri je prihodnost EU: Poslanke in poslanci pozdravili predlog Komisije o paketu za okrevanje 

Sporočilo za javnost 
Plenarno zasedanje 
 
 
Poslanke in poslanci so z Ursulo von der Leyen in Svetom razpravljali o novem načrtu za okrevanje in večletnem finančnem okviru. ©EP/DLL  

Predsednica Komisije Ursula von der Leyen je predstavila nov instrument za okrevanje v višini 750 milijard evrov, ki se bo osredotočil na prihodnje generacije.

Na današnjem izrednem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta je predsednica Komisije Ursula von der Leyen predstavila nov predlog večletnega finančnega načrta. Pri tem se je predstavnica hrvaškega predsedstva Svetu EU Nikolina Brnjac zavezala, da bodo sodelovali z državami članicami, da bi hitro zaključili pogajanja s Parlamentom. Sledile so prve izjave in komentarji voditeljev političnih skupin o novem predlogu.

Kliknite na imena, če si želite ogledati posamezne izjave.

“Ponovno smo priča evropski solidarnosti in tako odpiramo novo poglavje za EU”, je dejal Manfred Weber (EPP, Nemčija). “Dodatna sredstva je potrebno porabiti za sveže ideje in ne za evropske stare težave. Solidarnost gre z roko v roki z odgovornostjo, zato mora biti popolnoma jasno, na kakšen način bo potrebno denar vrniti,” je še dodal Weber. Poudaril je tudi pomen novih lastnih sredstev in pozval digitalne korporacije, da plačajo svoj del.

Iratxe García Perez (S&D, Španija) se je zahvalila predsednici von der Leynovi za ambiciozen predlog in zasluženo vlogo pri oblikovanju svežnja za oživitev gospodarstva, ki jo je Komisija dodelila Parlamentu. Ob tem je opozorila, da je v nevarnosti preživetje EU, in pozvala Svet, naj s kvalificirano večino sprejme nov večletni finančni okvir. Tako bi se izognili, da bi EU “postala talka štirih držav, ki imajo raje nacionalni odziv kot skupni evropski.”

“Gre za spremembe pravil igre, kot jih še nismo videli v vsej zgodovini Evrope,” je dejal Dacian Ciolos (Renew, Romunija). “Večletni finančni okvir in načrt za obnovo morata biti osredotočena na prihodnost. Evropski zeleni dogovor in digitalna agenda morata biti njuna gradnika.” “Lahko imamo različna mnenja glede podrobnosti predloga, vendar resnično pozdravljam takšen pristop,” je povedal Ciolos in dodal: “Evropska unija ni bankomat. Solidarnost pride z vrednotami.”

Jörg Meuthen (ID, Nemčija) je predlog Komisije zavrnil in ga označil kot “popolnoma napačnega in nesmiselnega, brez ustrezne pravne ter ekonomske podlage in odgovornosti”. “Komisija želi zapraviti denar brez misli na jutrišnji dan. To je visoka cena za evropske davkoplačevalce,” je še dodal.

Ska Keller (Zeleni/EFA, Nemčija) je pozvala: “Ne smemo ponavljati velikih napak iz preteklosti in države članice siliti v varčevanje ali slepe tržne ideologije. Namesto tega moramo poskrbeti, da bomo denar vložili v projekte, ki nam bodo na dolgi rok pomagali, ustvarjali delovna mesta in reševali edini planet, ki ga imamo.”

Johan van Overtveldt (ECR, Belgija) je dejal: “V primeru, da bomo omogočili posojila in nepovratna sredstva, moramo jasno definirati pogoje. Denar mora iti tja, kjer je najbolj potreben. Za naša podjetja morajo obstajati varnostni mehanizmi. Ljudje, ki delajo in varčujejo, se ne bi smeli žrtvovati za te programe.”

“Namesto, da bi se predlog načrta za okrevanje osvobodil preteklih dogem, se je ustavil nekje na sredini, je dejala Manon Aubry (GUE/NGL, Francija). Pozdravila je nove predloge o virih lastnih sredstev in se zavzela za odpravo kriznega dolga, za neposredna trajna posojila državam članicam in ter za pogojevanje javne podpore s socialnimi vidiki.

Komisija je predstavila tudi prilagojeni Delovni program za leto 2020, ki bo prednostno določil ukrepe, potrebne za pospeševanje okrevanja in krepitve odpornosti Evrope.


Nadaljnji koraki

Parlament in Svet EU bosta o novih predlogih v prihodnjih tednih in mesecih razpravljala in izpogajala končni dogovor.