Poslanke in poslanci za močnejšo vlogo EU pri izboljšanju javnega zdravja 

Sporočilo za javnost 
Plenarno zasedanje 
 
 
Poslanke in poslanci si želijo močnejša orodja EU za reševanje nujnih zdravstvenih razmer, kot je COVID-19. © EUEP-DLL  

Parlament je v razpravi o prihodnji strategiji EU za javno zdravje poudaril, da je izbruh koronavirusa pokazal potrebo EU po močnejših orodjih za reševanje nujnih zdravstvenih razmer.

V razpravi z evropsko komisarsko za zdravje Stello Kyriakides in Svetom EU, ki je potekala pred petkovim glasovanjem o resoluciji o strategiji za javno zdravje po krizi COVID-19, so poslanke in poslanci izpostavili, da se je potrebno učiti iz krize, ki jo je povzročila pandemija. Pri tem so v ospredje postavili močnejšo vlogo EU na področju zdravja.


Poslanke in poslanci so poudarili tudi, da pandemija še ni končana, ter potrebo po bolje pripravljenih in usklajenih zdravstvenih sistemih po vsej EU za prihodnje grožnje javnemu zdravju, saj se nobena država članica ne more sama boriti proti pandemiji, kot je COVID-19.


Več poslank in poslancev je omenilo, da mora močnejša vloga EU na področju javnega zdravja vključevati ukrepe za reševanje pomanjkanja cenovno dostopnih zdravil ter zaščitne opreme in podporo na področju raziskav.


Nekateri so zahtevali tudi okrepitev vlog evropskih zdravstvenih agencij ECDC (Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni) in EMA (Evropska agencija za zdravila), medtem ko so drugi zagovarjali potrebo po Evropski zdravstveni uniji z minimalnimi standardi EU.


Ozadje

V prvi vrsti so za javno zdravje in zdravstvene sisteme odgovorne države članice, a ima tudi EU pomembno vlogo pri izboljševanju javnega zdravja, preprečevanju in obvladovanju bolezni, blažitvi virov nevarnosti za zdravje ljudi in usklajevanju zdravstvenih strategij med državami članicami.


Parlament je vedno dosledno spodbujal oblikovanje usklajene politike javnega zdravja EU. V resoluciji o načrtu za revizijo proračuna EU in oživitvi gospodarstva so poslanke in poslanci vztrajali pri oblikovanju novega samostojnega evropskega programa za področje zdravja.


Komisija je konec maja predstavila predlog programa EU4Health kot del načrta za okrevanje EU naslednje generacije v višini 9,4 milijarde evrov za obdobje od 2021-2027.


Za ogled celotne razprave kliknite tukaj.