Poslanci razpravljali o skladu za okrevanje gospodarstva in obsodili veliko zmanjšanje dolgoročnega proračuna EU 

Sporočilo za javnost 
Plenarno zasedanje 
 
 
Politični voditelji EP razpravljajo o dolgoročnem proračunu in skladu za okrevanje EU s predsednikoma Michelom in von der Leyenovo  

Na izrednem plenarnem zasedanju so poslanci ocenjevali dogovor Evropskega sveta, sprejet med 17. in 21. julijem, o načrtu za financiranje in okrevanje EU po spopadanju s pandemijo.

V razpravi s predsednikoma Evropskega sveta in Komisije, Charlesom Michelom in Ursulo von der Leyen, so dogovor o skladu za okrevanje številni poslanci Evropskega parlamenta ocenili kot "zgodovinski", saj so države članice prvič pristale na izdajo 750 milijard evrov skupnega dolga. Vendar pa zaradi zmanjšanja dolgoročnega proračuna (večletnega finančnega okvira, MFF) večina ni bila "zadovoljna".


"Nismo pripravljeni pogoltniti MFF tablete", je dejal Manfred Weber (EPP). Tudi vodja S&D, Iratxe García ne bi sprejela zmanjšanja; "ne v času, ko moramo okrepiti svojo strateško avtonomijo in zmanjšati razlike med državami članicami".


Mnogi so poudarili, da vprašanje povračila dolga ni bilo rešeno. Poslanci so vztrajali, da breme ne sme padati na državljane in da je treba z zavezujočim koledarjem zagotoviti zanesljiv sistem novih lastnih virov, vključno z digitalnim davkom ali dajatvami na ogljik. Poleg tega so mnogi poudarili, da "EU ni bankomat za nacionalne proračune", ob tem pa obžalujejo, da "varčne" države ne želijo plačati cene za ugodnosti enotnega trga in vztrajajo, da nobena sredstva ne bi smela biti namenjena "psevdo-demokratičnim" vladam, ki ne spoštujejo pravne države in vrednot EU.


Drugi so bili bolj skeptični glede novih lastnih sredstev, ki so dovolj velika za poplačilo dolga, in opozorili, da krize ne bi smeli uporabiti kot izgovor za nadaljnje povezovanje v EU. Večina pa je poudarila, da je Parlament pripravljen na hitra pogajanja, da bi izboljšali skupno stališče Sveta.


Evropski poslanci zdaj glasujejo o resoluciji, s katero bodo zaključili razpravo, ki bo služila kot mandat za prihodnja pogajanja z nemškim predsedovanjem Svetu EU. Rezultat končnega glasovanja bo objavljen na plenarnem zasedanju danes ob 17.30.


Za prikaz posameznih izjav kliknite na povezave


Charles Michel, predsednik Evropskega sveta


Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije


Manfred Weber (EPP, DE), Iratxe García Pérez (S&D, ES), Dacian Cioloș (RE, RO), Nicolas Bay (ID, FR), Philippe Lamberts (Greens/EFA, BE)


Robert Zīle (ECR, LV), Martin Schirdewan (GUE/NGL, DE)


Zaključni komentarji Charlesa Michela, predsednika Evropskega sveta