Davkoplačevalci si zaslužijo učinkovito zaščito proračuna EU in vladavino prava 

Sporočilo za javnost 
Plenarno zasedanje 
 
 
Razprava o najnovejših predlogih pogojevanja izplačevanja sredstev EU s spoštovanjem načela pravne države. ©EP2020  

Poslanke in poslanci so poudarili, da nedavni predlogi Sveta ne zadostujejo za oblikovanje učinkovitega instrumenta, ki bi sredstva EU pogojeval s spoštovanjem načel pravne države.

Med ponedeljkovo plenarno razpravo je večina poslancev kritizirala stališče Sveta o „mehanizmu pogojevanja izplačevanja EU sredstev“, ki je bilo sprejeto prejšnji teden, saj naj predlagani instrument v praksi ne bi bil uporaben. Glede na stalne kršitve pravne države in korupcijo v nekaterih državah, je EU dolžna v interesu državljanov in davkoplačevalcev učinkovito zaščititi proračun EU. Nekateri so celo pozvali EU, naj preneha financirati kršitve temeljnih pravic v državah članicah.

Nekateri člani Evropskega parlamenta pa so nemško predsedstvo Sveta in Evropsko komisijo okrivili za oblikovanje ideologije, ki omogoča napade na posamezne države.

Michael Roth iz predsedstva Sveta je poudaril, da se Svet in Parlament končno strinjata glede potrebe po takšnem instrumentu, pri čemer so vse države članice EU sodelovale pri sedanjem predlogu, in imata sedaj priložnost, da skupaj odločita o vsebini. Parlament je zaprosil za sodelovanje pri zbliževanju stališč in izrazil upanje, da bo Parlament podprl hitro sprejetje instrumenta.

Pogajanja o naslednjem dolgoročnem proračunu EU in lastnih sredstvih se nadaljujejo

V ponedeljek so se člani pogajalske skupine Parlamenta sestali s Svetom v okviru šestega kroga pogajanj o naslednjem dolgoročnem proračunu EU in novih virih prihodkov EU. Na pogajanjih ni prišlo do preboja, niti glede dodatnih sredstev za 15 vodilnih programov EU niti glede presostalih vprašanj.

Po pogovorih je pogajalska skupina organizirala tiskovno konferenco. Povzetek je na voljo na tej spletni strani s seznamom njihovih izjav skupaj z videoposnetkom.

Najnovejše sporočilo za javnost je na voljo tukaj (28. september 2020).