Evropski parlament predstavlja novinarsko nagrado Daphne Caruana Galizia 

Sporočilo za javnost 
 
 

Ob tretji obletnici umora malteške preiskovalne novinarke Evropski parlament predstavlja nagrado za novinarske prispevke, ki odražajo načela in vrednote EU.

Predstavitev bo v petek, 16. oktobra, med 12.30 in 13.00, spremljati pa jo bo mogoče preko Facebook profila Evropskega parlamenta. Dogodek bosta vodila podpredsednica Evropskega parlamenta Heidi Hautala (Zeleni, Finska) in evropski poslanec David Casa (EPP, Malta). Iz Evropske hiše na Malti se jima bo pridružil sin umorjene novinarke, Andrew Caruana Galizia.

Govorci bodo tudi odgovarjali na vprašanja občinstva.

Nagrada za izjemne novinarske dosežke

Namen nagrade je počastiti izjemno novinarstvo, ki odseva načela in vrednote Evropske unije, zapisane v Listini EU o temeljnih pravicah. Evropski parlament meni, da je zaščita medijske svobode in še zlasti preiskovalnih novinark in novinarjev vitalnega pomena za delovanje demokratične družbe.

Pobudo za nagrado je sicer podal Evropski parlament, a upravljanje bo v rokah neodvisnega medijskega partnerja s sedežem v EU, da bi tako zaščitili neodvisnost nagrade in delo medijev.

Naslednji koraki

Evropski parlament bo kmalu začel postopek izbire neodvisne organizacije, ki bo oblikovala podrobne kriterije za podeljevanje nagrade ter določila člane žirije. Razpis za izbiro organizacije bo objavljen še pred iztekom letošnjega leta.

Poziv h kandidaturam za prejemnike nagrade bo objavljen okoli 3. maja 2021, ko obeležujemo mednarodni dan svobode medijev. Slovesnost ob podelitvi nagrade pa bo vsako leto v času obletnice umora Daphne Caruana Galizie.

Ozadje

Daphne Caruana Galizia je bila malteška preiskovalna novinarka ter blogerka, ki se je borila proti korupciji v svoji državi. Ubita je bila v bombnem napadu 16. oktobra 2017. Posvečala se je predvsem preiskovalnemu novinarstvu, poročala pa je zlasti o korupciji, obtožbah o pranju denarja in organiziranem kriminalu.