Parlament pred glasovanjem še enkrat razpravljal o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom 

Sporočilo za javnost 
Plenarno zasedanje 
 
 
Poslanci pozdravili sporazum z UK in vztrajajo pri njegovem izpolnjevanju ©AdobeStock/Feodora  

V razpravi v torek so se politične skupine Parlamenta zavzele za dogovor, ki določa pravila glede prihodnjih odnosov med EU in Združenim kraljestvom.

Večina poslancev Evropskega parlamenta, predsednica Komisije Ursula von der Leyen in portugalsko predsedstvo Sveta so poudarili, da obžalujejo odhod Združenega kraljestva, vendar so se zavzeli za glasovanje v prid sporazumu o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom. To je najboljša možnost za ublažitev najhujših posledic brexita in zagotovitev celovitosti enotnega trga.


V zvezi z enostranskimi ukrepi Združenega kraljestva, ki kršijo sporazum o izstopu in njegov protokol o Severni Irski, je večina govornikov menila, da bo sporazum zagotovil dodatna pravna orodja za preprečevanje in zaščito pred enostranskim odstopanjem od obveznosti, ki sta jih podpisali obe strani.


Poslanci so po štirih mesecih intenzivnega nadzora tudi poudarili, da bo Parlament še naprej dejavno spremljal, ali Združeno kraljestvo v celoti izpolnjuje svoje obveznosti.


Pozneje bo Parlament glasoval o tem, ali naj odobri sporazum, in o resoluciji, v kateri bo predstavil svojo oceno in pričakovanja v zvezi z dogovorom. Rezultati bodo objavljeni v sredo, 28. aprila, ob 9.00 uri.


Oglejte si posnetek razprave in novinarsko konferenco, ki je sledila razpravi.

Ozadje


Pogajalci EU in Združenega kraljestva so se 24. decembra 2020 dogovorili o sporazumu o trgovini in sodelovanju, ki določa pogoje za prihodnje sodelovanje med EU in Združenim kraljestvom. Da bi čim bolj zmanjšali motnje, se sporazum začasno uporablja od 1. januarja 2021 do 30. aprila 2021. Odobritev Parlamenta je potrebna, da sporazum lahko dokončno stopi v veljavo.