Poslanci Evropskega parlamenta zahtevajo popoln embargo na ruski uvoz nafte, premoga, jedrskega goriva in plina 

Sporočilo za javnost 
Plenarno zasedanje 
 
 
  • Poziv k posebnemu sodišču ZN za vojna hudodelstva v Ukrajini 
  • Pospešiti dostavo orožja, da se Ukrajina lahko brani 
  • Uporaba orožja za množično uničevanje v Rusiji bi imela najostrejše posledice 

Parlament izraža ogorčenje zaradi poročil o grozodejstvih ruskih oboroženih sil in zahteva, da storilci vojnih hudodelstev za to odgovarjajo.

V resoluciji, ki je bila v četrtek sprejeta s 513 glasovi za, 22 proti in 19 vzdržanimi glasovi, poslanke in poslanci Evropskega parlamenta pozivajo k uvedbi dodatnih sankcij, vključno s takojšnjim popolnim embargom na ruski uvoz nafte, premoga, jedrskega goriva in plina.

To bi moral spremljati načrt za zagotovitev zanesljivosti oskrbe z energijo v EU in strategija za „odpravo sankcij, če bo Rusija sprejela ukrepe za ponovno vzpostavitev neodvisnosti, suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja in bo vse svoje sile umaknila z ukrajinskega ozemlja“.


Izključitev Rusije iz skupine G20 in drugih mednarodnih organizacij

Poslanke in poslanci poudarjajo, da je trenutna prednostna naloga poskrbeti za celovito in učinkovito izvajanje veljavnih sankcij po vsej EU in s strani mednarodnih zaveznikov EU. Voditelje EU pozivajo, naj Rusijo izključijo iz skupine G20 in drugih mednarodnih organizacij, kot so Svet Združenih narodov za človekove pravice, Interpol, Svetovna trgovinska organizacija, UNESCO in druge, „ kar bi bil pomemben znak, da se mednarodna skupnost ne bo vrnila k običajnim odnosom z agresorsko državo, kot da se ni nič zgodilo “.


Da bi povečali učinkovitost obstoječih sankcij, Parlament poziva, naj se ruske banke izključijo iz sistema SWIFT, da se vsem plovilom, povezanim z Rusijo, prepove vstop v teritorialne vode EU in pristajanje v pristaniščih EU ter da se prepove cestni tovorni promet v in iz Rusije in Belorusije. Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta zahtevajo tudi zaseg „vsega premoženja ruskih uradnikov in oligarhov, povezanih s Putinovim režimom, njihovimi pooblaščenci in lutkami, ter vsem, ki so v Belorusiji povezani z Lukašenkovim režimom“.


Resolucija, ki opozarja na vpletenost Belorusije v vojno v Ukrajini, zahteva, da se sankcije proti Belorusiji ujemajo s sankcijami, uvedenimi proti Rusiji, da bi zapolnili morebitne vrzeli, ki Putinu omogočajo uporabo pomoči Lukašenka za izogibanje sankcijam.


Dobava orožja se mora nadaljevati in povečati

Poslanke in poslanci opozarjajo na šokantna grozodejstva, „ki nedvomno pomenijo vojna hudodelstva“, ki so jih zagrešile ruske sile v Ukrajini ter zlasti v Buči in ki so uničile oziroma skoraj popolnoma uničile Mariupol, Volnovako ter druga mesta in vasi. Poudarjajo, da morajo storilci vojnih hudodelstev odgovarjati za svoja dejanja, in pozivajo k ustanovitvi posebnega sodišča Združenih narodov za kazniva dejanja v Ukrajini.


Parlament ponovno poudarja, da je treba dobavo orožja nadaljevati in povečati, da se bo lahko Ukrajina učinkovito branila. Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta podpirajo nadaljnjo obrambno pomoč, ki so jo ukrajinskim oboroženim silam namenile posamezne države članice EU in skupaj prek evropskega mirovnega instrumenta.


Glede na to, da je bilo skoraj 6,5 milijona ukrajinskih državljanov notranje razseljenih in da jih je več kot 4 milijone pobegnilo iz države zaradi vojne, poslanke in poslanci pozivajo k varnim humanitarnim koridorjem za evakuacijo civilistov, ki bežijo pred bombnimi napadi, in k okrepitvi mrež EU za humanitarno pomoč v Ukrajini.


Obsojajo ruske izjave, ki namigujejo, da bi Ruska federacija lahko uporabila orožje za množično uničevanje, ter poudarjajo, da je uporaba tovrstnega orožja nesprejemljiva in bi vsaki takšni uporabi sledile najostrejše posledice.