Dolgo pričakovani enotni polnilec za prenosne naprave bo na voljo leta 2024  

Sporočilo za javnost 
 
 
  • Enotni polnilec za vse mobilne telefone in tablične računalnike bo koristen za okolje in potrošnike 
  • Vtičnica USB tipa C, ki omogoča visokokakovostno polnjenje in prenos podatkov, bo novi standard za prenosne naprave 
  • Kupci se bodo lahko odločili za nakup nove naprave s polnilnikom ali brez njega  
Nove mobilne naprave na trgu EU bodo morale do konca leta 2024 imeti polnilnik USB-C © PheelingsMedia/Adobe Stock  

Po odobritvi Parlamenta bodo lahko evropski potrošniki začeli uporabljati enotni polnilnik za vse svoje elektronske naprave.

Do konca leta 2024 bodo morali biti vsi mobilni telefoni, tablični računalniki in fotoaparati, ki se prodajajo v Uniji, opremljeni z vtičnico USB tipa C, spomladi 2026 pa bo to začelo veljati tudi za prenosne računalnike. Nova zakonodaja je bila v torek na plenarnem zasedanju sprejeta s 602 glasovi za, 13 proti in 8 vzdržanimi glasovi. Zakonodaja je del širših evropskih prizadevanj za zmanjšanje e-odpadkov in opolnomočenje potrošnikov, da bodo sprejemali bolj trajnostne odločitve.


Z novimi pravili potrošniki ne bodo potrebovali novega polnilnika ob vsakem nakupu nove naprave, saj bodo lahko enotni polnilnik uporabljali za celoten nabor majhnih in srednje velikih prenosnih elektronskih naprav.


Ne glede na proizvajalca bodo morali biti vsi novi mobilni telefoni, tablični računalniki, digitalni fotoaparati, slušalke in slušalke z mikrofonom, ročne konzole za videoigre in prenosni zvočniki, e-bralniki, tipkovnice, miške, prenosni navigacijski sistemi, ušesne slušalke in prenosni računalniki, ki se lahko polnijo žično in delujejo z električno energijo do 100 vatov, opremljeni z vtičnico USB tipa C.


Vse naprave, ki omogočajo hitro polnjenje, se bodo zdaj polnile z enako hitrostjo. Uporabniki bodo tako lahko naprave napolnili enako hitro s katerim koli združljivim polnilnikom.


Spodbujanje tehnoloških inovacij


Brezžično polnjenje je vse bolj razširjeno, zato bo morala Evropska komisija do konca leta 2024 uskladiti zahteve glede interoperabilnosti, in tako preprečiti negativen vpliv na potrošnike in okolje. S tem se bomo izognili tudi tako imenovani tehnološki vezanosti, ko potrošnik postane odvisen od enega samega proizvajalca.

Več informacij in boljša izbira za potrošnike


Potrošnike bodo o načinu polnjenja nove naprave obveščale namenske oznake. Tako bodo lažje presodili, ali lahko uporabijo polnilnike, ki jih že imajo. Kupci se bodo lahko na podlagi informacij odločili, ali naj ob nakupu nove naprave kupijo tudi nov polnilnik.


Z novimi pravili bodo potrošniki pogosteje uporabljali polnilnike, ki jih že imajo, in tako prihranili do 250 milijonov evrov letno, ki bi jih sicer porabili za nepotreben nakup polnilnikov. Odvrženi in neuporabljeni polnilniki v Evropski uniji vsako leto povzročijo do 11.000 ton e-odpadkov .


Izjava


Poročevalec Evropskega parlamenta Alex Agius Saliba (S&D, Malta) je dejal: „Skupni polnilnik bo končno postal resničnost v Evropi! Na to smo čakali več kot deset let, kmalu bodo različni polnilniki samo še preteklost. Nova pravila omogočajo razvoj inovativnih rešitev za polnjenje v prihodnosti in bodo koristila vsem – tako potrošnikom kot ranljivemu okolju. To so težki časi za politiko, vendar smo pokazali, da EU ni zmanjkalo idej in rešitev za izboljšanje življenja milijonov ljudi v Evropi in bo tudi navdih drugim delom sveta.“


Novinarska konferenca


Danes, 4. oktobra od 14.30 uri, bo poročevalec novinarjem poročal o izidu končnega glasovanja na plenarnem zasedanju in naslednjih korakih. Za več informacij o tem, kako lahko spremljate novinarsko konferenco, kliknite tukaj.


Nadaljnji koraki


Direktivo mora najprej uradno sprejeti še Svet, nato pa bo objavljena v Uradnem listu Evropske unije. Veljati bo začela 20 dni po objavi. Države članice bodo morale v roku 12 mesecev nova pravila prenesti v nacionalno zakonodajo, veljati pa bodo začela najkasneje 12 mesecev po prenosu. Nova pravila ne bodo veljala za izdelke, ki so bili na trgu že pred začetkom veljave direktive.


Ozadje


Parlament je v preteklem desetletju večkrat pozval k uvedbi enotnega polnilnika. Kljub prizadevanjem za sodelovanje z industrijo, da bi zmanjšali število polnilnikov za prenosne naprave, prostovoljni ukrepi za evropske potrošnike niso prinesli konkretnih rezultatov. Komisija je zakonodajni predlog predložila 23. septembra 2021.