Iran: EU naj kaznuje uradnike, odgovorne za smrt Mahse Amini 

Sporočilo za javnost 
 
 
  • Poziv k nepristranski preiskavi vzrokov smrti  
  • Solidarnost z iranskimi ženskami in podpora miroljubnim protestom proti sistemskemu zatiranju 
  • Iranske oblasti morajo izpustiti protestnike in opustiti vse obtožbe proti njim 
Poslanke in poslanci zahtevajo, da EU ukrepa proti represivnemu režimu v Iranu © YASIN AKGUL/AFP  

Parlament obsoja smrt Mahse Amini v Iranu in poziva k sankcijam EU proti njenim morilcem in tistim, ki so vpleteni v zatiranje uličnih protestov, ki so sledili.

Parlament je v resoluciji, ki je bila sprejeta v četrtek, povzel razvoj dogodkov v Iranu po smrti 22-letne iranske Kurdinje Mahse Amini, ki je bila v rokah državne moralne policije, in izbruhu uličnih demonstracij proti režimu, ki so sledili njeni smrti.


Poslanke in poslanci odločno obsojajo Aminino smrt in pozivajo k nepristranski, učinkoviti in predvsem neodvisni preiskavi ravnanja z njo in njene tragične smrti. Policija jo je aretirala 13. septembra, ker naj ne bi spoštovala strogih iranskih zakonov, nato pa je tri dni kasneje umrla v bolnišnici v Teheranu po tem ko je bila žrtev fizične zlorabe v priporu.


EU mora kaznovati iranske uradnike, vpletene v režimsko represijo


Parlament izraža odločno podporo mirnemu protestnemu gibanju v Iranu, zlasti mladim ženskam, ki vodijo in sodelujejo na demonstracijah, ter odločno obsoja vsesplošno in nesorazmerno uporabo sile iranskih varnostnih sil proti množicam, ki je doslej povzročila že številne žrtve. Poslanke in poslanci tudi pozivajo oblasti v državi, naj nemudoma in brezpogojno izpustijo in opustijo vse obtožbe zoper vsakogar, ki je bil zaprt izključno zaradi uveljavljanja svojih pravic do svobode izražanja, združevanja in mirnega zbiranja, pa tudi proti vsem drugim zagovornikom človekovih pravic.


Resolucija poziva EU, naj v okviru globalnega režima sankcij EU na področju človekovih pravic kaznuje iranske uradnike, vpletene v smrt Mahse Amini in v nasilje nad protestniki.


Poziv Združenim narodom k preiskavi dogodkov v Iranu


Parlament nadalje poziva Organizacijo združenih narodov, zlasti Svet za človekove pravice, naj sproži preiskavo nedavnih dogodkov v Iranu. Poslanke in poslanci tudi pozivajo države članice EU z diplomatsko prisotnostjo v državi, naj uskladijo svoje ukrepe za zaščito zagovornikov človekovih pravic, zlasti zagovornikov pravic žensk, in državljanov z dvojnim državljanstvom držav EU in Irana.

Besedilo bo na voljo tukaj. (06.10.2022)