Nagrado Saharova za leto 2022 Evropski parlament podeljuje Ukrajincem  

Sporočilo za javnost 
 
 

Poslanke in poslanci so nagrado Saharova za svobodo misli za leto 2022 podelili pogumnim Ukrajincem, ki jih zastopajo njihov predsednik, izvoljeni voditelji in civilna družba.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je po tem, ko je o tem odločila konferenca predsednikov parlamenta (ki jo sestavljajo predsednica in vodje političnih skupin), v sredo popoldne v Strasbourgu razglasila nagrajenca za leto 2022 in dejala :


“Nagrada je namenjena ukrajinskim borcem na terenu. Namenjena je tistim, ki so bili prisiljeni bežati. Namenjena je tistim, ki so izgubili sorodnike in prijatelje. Za vse tiste, ki vstanejo in se borijo za to, v kar verjamejo. Vem, da pogumni ljudje v Ukrajini ne bodo odnehali in tudi mi ne bomo.”

Neizzvana vojna Rusije proti Ukrajini, ki se je začela februarja 2022, terja ogromno ceno za Ukrajince. Ukrajinci se borijo, da bi zaščitili svoje domove, suverenost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost, ter tudi za svobodo, demokracijo, pravno državo, evropske vrednote na bojišču “proti brutalnemu režimu, ki želi spodkopati našo demokracijo ter oslabiti in razdeliti Unijo”.

Nominacija posebej omenja vlogo ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega ter posameznikov, predstavnikov civilne družbe ter državnih in javnih ustanov, med drugim ukrajinsko državno službo za izredne razmere, ustanoviteljico medicinske enote Angeli Taire Julijo Pajevsko, aktivistko za človekove pravice in predsednico Centra za civilne svoboščine Aleksandro Matvijček, civilno odporniško gibanje Rumeni trak in nekdanjega župana Melitopola, ki je trenutno pod rusko okupacijo, Ivana Fedorova.

Slovesna podelitev nagrade Saharova za svobodo misli bo 14. decembra v Strasbourgu. O ostalih finalistih za leto 2022 lahko več preberete tukaj.

Ozadje

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado Saharova za svobodo misli. Že od leta 1988 jo podeljuje posameznikom in organizacijam, ki se zavzemajo za človekove pravice in temeljne svoboščine. Poimenovana je v po sovjetskem fiziku in političnem disidentu Andreju Saharovu, denarna nagrada pa znaša 50 000 evrov.


Lani je Parlament nagrado podelil Alekseju Navalnemu, ruskemu opozicijskem politiku in aktivistu proti kourupciji.