Civilna družba, podjetja in kultura spodbujajo državljane k udeležbi na evropskih volitvah 

Sporočilo za javnost 
 
 

Mladi prostovoljci, vseevropske skupine civilne družbe in svetovna podjetja so se pridružili kampanji #UseYourVote za evropske volitve od 6. do 9. junija.

Kampanji so se pridružili vodilni predstavniki evropskih poslovnih, kulturnih in neprofitnih skupnosti, da bi povečali ozaveščenost o pomenu volitev in spodbudili državljane po vsej Uniji, da se udeležijo volitev.


Več kot 500 vseevropskih krovnih organizacij in številne druge na nacionalni ravni so kampanjo #UseYourVote spodbujale prek svojih omrežij, z lastnimi kampanjami ali na svojih kanalih družbenih medijev. Kampanja organizacije Save The Children z naslovom „Jaz štejem, jaz glasujem“ vključuje videoposnetek na omrežju LinkedIn in vizualna sredstva za spodbujanje glasovanja. Evropsko združenje za lokalno demokracijo (ALDA) je začelo kampanjo „TALE - TAke the Lead in the EU Elections“, s katero želi spodbuditi udeležbo na volitvah.


Evropski svet za begunce in izgnance je začel kampanjo #EUisU + Vote EP 24, ki vključuje pesem in motivacijske videoposnetke državljanov, ki spodbujajo ljudi k udeležbi na volitvah. Projekt organizacije Democracy International „eurVote eurFuture“ v desetih državah poskuša povečati ozaveščenost o volitvah v Evropski parlament z dogodki, informativnimi letaki, nalepkami „I'm voting“ in videoposnetki o tem, kako voliti, namenjenimi volivcem, ki prvič volijo. Inclusion Europe je predstavila kampanjo za volilno pravico oseb z motnjami v duševnem razvoju in na Instagramu delila vsebine, ki spodbujajo k udeležbi.


V okviru skupnosti Together.eu Evropskega parlamenta so mladi prostovoljci po vsej EU organizirali številne dejavnosti, povezane z volitvami, kot so plesna srečanja, saditev dreves, spomladansko čiščenje, gostinski kvizi, seminarji, predavanja, glasbeni festivali in druge vrste dogodkov.


V Nemčiji je bil organiziran košarkarski turnir za več kot 100 udeležencev. V Španiji je mladinski aktivist Pol Villaverde ustvaril vseevropsko mobilno aplikacijo Palumba, ki ljudem pomaga ugotoviti, katero stranko ali kandidata naj volijo. Na Portugalskem so skupnostni aktivisti organizirali dogodke deskanja za invalide in ustvarjalna partnerstva z lokalnimi športnimi klubi. Na Irskem se je Daniel Long, mladi kmet, pridružil drugim prostovoljcem pri izvedbi številnih volilnih dogodkov na irskem podeželju in na univerzah.


Uspešna evropska podjetja, kot sta platforma za pretakanje glasbe Spotify in švedski proizvajalec hrane Oatly, svoje stranke spodbujajo k volitvam in jih o njih obveščajo na svojih platformah. Skupina Universal Music Group v okviru svoje kampanje #AllHandsForDemocracy obiskovalcem koncertov na roko daje žig, povezan z volitvami, ki jih opozarja, naj volijo.


Skupaj 898 kinematografov po vsej Uniji se je zavezalo, da bodo pred projekcijami predvajali video kampanje EU #UseYourVote, filmski festivali v Franciji, Bolgariji, Nemčiji in na Nizozemskem pa so obiskovalce festivalov in strokovnjake iz filmske industrije s transparenti in e-plakati, pošiljanjem novic in objavami na svojih kanalih družbenih medijev pozvali, naj izkoristijo svoj glas.