Novinarska soba 

Filter 

Plenarno zasedanje  
ENVI  
 

Poslanci so v sredo potrdili predlog nove direktive o tobaku, katere cilj je kajenje za mlade narediti manj privlačno. Zakonodaja je neformalno že usklajena z ministri EU za zdravje. Nova pravila tako zahtevajo, da slikovna zdravstvena opozorila o nevarnostih kajenja zavzemajo 65 odstotkov površine embalaže tobačnih izdelkov. E-cigarete bodo regulirane kot medicinski izdelki samo, če bodo predstavljene kot pomoč pri odvajanju od kajenja, drugače pa kot tobačni izdelki.

Plenarno zasedanje  
ENVI  
 

Parlament je v torek glasoval za popolno prepoved uporabe herbicidov na osnovi glifosata do decembra 2022 in takojšnjo omejitev njegove uporabe.

Plenarno zasedanje  
FEMM  
 

Za dejansko doseganje enakosti med spoloma se morajo spremeniti politike, navaja resolucija, ki jo je Parlament v torek sprejel s 441 glasovi proti 205 in 52 vzdržanimi glasovi. Čeprav je bil pri nekaterih vprašanjih dosežen napredek, je treba še veliko storiti za zmanjšanje razlik v plačilu za isto delo in kariernih omejitvah za ženske, povečati je treba ekonomsko neodvisnost žensk, uskladiti poklicno in zasebno življenje, ter varovati njihovo pravico in dostop do kontracepcije in splava.

Plenarno zasedanje  
 

Pred začetkom razprave z visokim komisarjem Združenih narodov za begunce Filippom Grandijem na mednarodni dan žensk je predsednik Parlamenta Martin Schulz poudaril stalna prizadevanja evropskih poslancev v boju proti vsem oblikam nasilja nad ženskami, bodisi v svojih matičnih državah, bodisi na begu ali ob prihodu v EU. Visoki komisar Grandi pa je Unijo pozval, naj vnovič potrdi svoje vrednote in zavrnejo splošno politiko vračanja beguncev brez zaščitnih klavzul.

Plenarno zasedanje  
FEMM  
 

Z resolucijo, ki jo je sprejel v torek, Parlament poudarja, da morajo spremembe migracijske in azilne politike EU vključevati tudi ukrepe, ki bodo upoštevali razlikovanje glede na spol in zagotavljali varnost prosilk za azil, ki pogosto potujejo z majhnimi otroki.

Plenarno zasedanje  
 

Tri resolucije, ki so jih poslanci sprejeli v četrtek, poudarjajo, da mora Evropska unija za izboljšanje svojega delovanja, vrnitev zaupanja državljanov in okrepitev evroobmočja najprej izkoristiti orodja in mehanizme, ki jih že ima z Lizbonsko pogodbo, ter šele nato sprejemati reforme.

Plenarno zasedanje  
 

Climate change is bringing new environmental and security challenges in the Arctic, as the melting ice cap opens up new navigation and fishing routes, and competition for its natural resources heats up, say MEPs in a resolution voted on Thursday. They call for measures to protect the vulnerable Arctic ecosystem, ban oil drilling there and keep it a low-tension and cooperation area.

Plenarno zasedanje  
 

Parliament called on Thursday for a fresh EU approach to the Israeli-Palestinian conflict. The EU must fulfil its responsibilities as an influential player and take a bold and comprehensive peace initiative for the region, MEPs said, regretting the lack of a comprehensive and coherent vision of the EU's engagement in the Middle East Peace Process, despite its ambitions there.

Plenarno zasedanje  
ITRE  
 

Država EU, ki se znajde v izrednih razmerah zaradi pomanjkanja plina, bo po novih pravilih, ki jih je odobril Evropski Parlament, lahko zaprosila za čezmejno pomoč svojih sosed.

Dodatne informacije 

Tedenski razpored:Naslednji dogodki 

junij 2021 
Izberi dan  
 1.  
  Parlamentarni odbori  
  Brussels, Jòzsef Antall, 4Q2 
 2.  
  Parlamentarni odbori  
  Brussels, Paul-Henri Spaak, 3C050 
 3.  
  Parlamentarni odbori  
  Brussels, Altiero Spinelli, 1G3 

       
 

Akreditacije za medije 

Novinarji, fotografi in avdiovizualne ekipe morajo za dostop in delo v poslopjih Evropskega parlamenta zaprositi za novinarsko akreditacijo in/ali posebno avdiovizualno akreditacijo.

FAQ 

Kaj delajo poslanci, kakšne so njihove plače, kolikšni so stroški delovanja Parlamenta? Odgovore na ta in druga pogosto zastavljena vprašanja boste našli tukaj.

Kontaktirajte nas 

Tiskovno službo Evropskega parlamenta sestavlja ekipa tiskovnih predstavnikov, katerih naloga je pomagati novinarjem in jim priskrbeti podatke o delu in odločitvah v odborih in na plenarnem zasedanju.