Sessionsöversikt 
 

Rysslands upptrappning av anfallskriget mot Ukraina 

På onsdag debatterar Europaparlamentet den senaste utvecklingen i kriget i Ukraina, inklusive mobiliseringen av ryska reservister och de så kallade ”folkomröstningarna” i ockuperade områden.

Ledamöterna väntas uppmana EU och medlemsländerna att reagera kraftfullt på Rysslands upptrappning av kriget och Kremls åtgärder för att annektera ukrainska territorier. Den senaste säkerhetskrisen som orsakats av flera oförklarliga läckor i Nord Stream-ledningarna i Östersjön kommer också att bli föremål för debatt.

Parlamentarikerna väntas kräva att det militära stödet till Ukraina trappas upp och samordnas mer effektivt och att de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland skärps ytterligare. De väntas dessutom uppmana EU att öka sina ansträngningar för att förhindra att sanktionerna kringgås, särskilt med hjälp av länder utanför EU.

En resolution kommer att läggas fram för omröstning på torsdag.

Bakgrund

Den senaste tiden har de facto-myndigheterna i flera ukrainska regioner som är olagligt ockuperade av Ryssland hållit så kallade ”folkomröstningar” om deras annektering till Ryssland. Kreml har också meddelat att man mobiliserar 300 000 reservister för att slåss i Ukraina, samtidigt som president Vladimir Putin hotat med att använda kärnvapen i kriget.

* * *

YTTERLIGARE INFORMATION

Debatt: onsdag 5 oktober
Omröstning: torsdag 6 oktober