Rodust: "Både naturen och yrkesfiskarna blir vinnare om vi får ett slut på överfisket"

Problemet med överfiske inom EU har lett till minskade bestånd, och därmed arbetslöshet inom fiskesektorn. Med en reform av den gemensamma fiskeripolitiken hoppas man nu kunna vända den negativa utvecklingen, och parlamentet tar ställning i frågan på onsdag. Vi fick en pratstund med den tyska socialdemokraten Ulrike Rodust som är föredragande i frågan.

Infografik över fiske inom EU
Överfisket hotar Europas fiskebestånd

Hur anser du att vi ska kunna stoppa överfisket och skydda hotade arter?

- Med mitt betänkande, som fiskeriutskottet har ställt sig bakom, hoppas jag kunna ändra proceduren för hur kvoter delas ut. Fram tills nu har medlemsländernas ministrar med ansvar för fiskerifrågor träffats en gång per år, i december, och då förhandlat fram till klockan fyra på morgonen. Vanligtvis tar de ingen som helst hänsyn till miljön, med alldeles för höga kvoter som resultat. 2015 ska vi istället ha infört en princip om maximal hållbar avkastning, vilket innebär att man inte får ta upp mer fisk än vad ett bestånd klarar av att reproducera. På så sätt hoppas vi att utarmade bestånd ska ha återhämtat sig till 2020. Ett av våra största problem är bristen på vetenskapliga fakta, vi bör därför satsa mer på forskning och program för att samla in fakta. Vad gäller de arter vi inte har så mycket information om bör beslut fattas utifrån försiktighetsprincipen.


Vad anser du att vi bör göra åt arbetslösheten inom sektorn, och de sociala problem den leder till bland fiskare i kustområden

- Lyckas vi få ett slut på överfisket så är det inte bara positivt för miljön: yrkesfiskarna blir också vinnare eftersom större bestånd ger större avkastning. Vi behöver dock hjälpa fiskarna och se till att de klarar av övergångsperioden, då de inte kommer att kunna plocka upp lika mycket av vissa arter.  Dessutom har min grupp lagt fram ett förslag som tvingar medlemsländerna att ge småskaliga aktörer förtur till kvoträttigheter. Detta eftersom de mindre aktörerna är de som skapar flest jobb, och dessutom använder de skadliga fisketekniker i mindre utsträckning.

- Tyvärr finns det i många kustområden alldeles för många fiskare som plockar upp för mycket fisk. Medlemsländerna bör vidta åtgärder för att få ner antalet fiskare, men det måste förstås göras på ett socialt ansvartagande sätt.


Med ditt förslag skulle medlemsländerna behöva lägga ner fisket i 10-20 procent av sina vatten under de kommande tre åren. Kommer detta att accepteras av parlamentet och rådet?

Föredragande Ulrike Rodust
Föredragande Ulrike Rodust

- Fiskeriutskottet har redan godkänt en generell förpliktelse om att införa särskilda "återhämtningsområden", om än inte med någon nämnd procentsats. Inför omröstningen kommer min grupp att återintroducera en uttalad förpliktelse. För tillfället är rådet emot förslaget, men våra fiskeriministrar kommer att tvingas inse att detta är ett beslut som fattas genom medbeslutande, och att parlamentet är en seriös förhandlingspartner.


Förhandlingarna om att förändra den gemensamma fiskeripolitiken har pågått i mer än 20 år. Är den här reformen lösningen på sektorns långvariga problem?

- Att få ett slut på överfisket och dumpningen av oönskad fisk skulle onekligen innebära en historisk förändring av EU:s fiskeripolitik. Sektorn har idag stora problem, dels orsakade av överfisket men också billiga importer. Många fiskare ur den yngre generationen är positiva till vårt förslag. Det är viktigt att ha branschens aktiva stöd, eftersom fiske är en verksamhet som bedrivs långt ute på havet där det är svårt att göra kontroller. I framtiden hoppas vi kunna ge dem mer inflytande genom att skapa en rådgivande grupp av yrkesverksamma fiskare.


Överfiske

  • Mer än 85% av världens fiskarter har fiskats över sina biologiska gränser. 68% av EU:s kommersiella bestånd förmodas vara överfiskade. Uthålligt fiske skulle kunna skapa uppemot 37 000 nya jobb i fångstsektorn (en ökning med 30 %) till år 2020. Källor: WWF, Europeiska kommissionen