Intervju med Berès – "Delade läger om ekonomisk styrning"

Förslaget till parlamentsresolution som utvärderar EU:s ekonomiska styrning så här långt, kommer att debatteras och röstas om på onsdagen den 24 juni. Föredragande, franska socialdemokraten Pervenche Berès, berättade för oss i en intervju att det finns två tydliga läger – de som anser att den ekonomiska styrningen inte fungerar, och de som menar att reglerna inte blir korrekt tillämpade.

Berès blir intervjuad
Intervju med Pervenche Berès

Plenarsessionen startar på onsdagen kl 14. Berès betänkande är den fjärde punkten på dagordningen. Om det godkänns, kommer parlamentets ståndpunkter bli ett bidrag till Europeiska rådets möte den 25-26 juni då framtiden för den ekonomiska styrningen inom euroområdet kommer att diskuteras.


Bar reformerna och åtgärderna som vidtogs i EU efter den finansiella och ekonomiska krisen frukt? Vad saknades?

– Krisen tvingade oss till drastiska åtgärder, men jag är inte övertygad om att de alltid varit de rätta. De möjliggjorde för oss att lösa vissa av frågorna på kort sikt, men de har inte lett till att den ekonomiska och monetära unionen fullbordats.


Har åtstramningspolitiken som ingår i ramverket för den ekonomiska styrningen bidragit till att traditionella partier förlorat platser till förmån för nya?

– En del säger att reglerna borde skrotas eftersom de inte fungerat utan bara lett till mer åtstramningar. Andra säger att Europa inte klarar sig så bra eftersom reglerna inte har implementerats. Det saknas förtroende mellan dessa båda läger.


– Det handlar om att hitta medlen för att övertyga människor om att saker måste förändras, att vissa regler har lett till åtstramningar, deflation och arbetslöshet och därför måste förändras.


– Faktumet att Jean-Claude Juncker var tvingad att presentera en investeringsplan vid inledningen av sin mandatperiod är för mig ett tecken att något är fel med de nuvarande reglerna.


Läs fler nyheter från Europaparlamentet


Kan internationella långivare pressa Grekland till att ställa in betalningar och lämna euroområdet, genom att kräva reformer?

– Jag har ingen kristallkula, så jag vet inte vad resultatet av förhandlingarna blir. Men, jag vet att mycket tid har gått till spillo på grund av positionering. Jag hoppas verkligen att Grekland stannar i euroområdet, men för att det ska hända måste båda sidor vara villiga att göra uppoffringar.


Hur kan parlamenten bli mer involverade i cykeln för den europeiska terminen?

– Jag anser definitivt att Europaparlamentet och de nationella parlamenten bör bli mer engagerade i ekonomisk styrning. När nästa cykel inleds kommer Europaparlamentet att fullt ut åta sig att presentera en analys av situationen i euroområdet, både när det gäller att diagnosticera problemen och att föreslå riktlinjer.


Intervjun publicerades ursprungligen den 17 juni 2015.

Utskottet för ekonomi och valutafrågor, presenterat av ordförande Roberto Gualtieri.