En överblick över EU-parlamentets arbete i beskattningsfrågor

I sviterna av skandaler som LuxLeaks och Panamadokumenten ligger skatterelaterade lagstiftningar och initiativ högt upp på EU-parlamentets dagordning. Parlamentsledamöterna efterlyser större öppenhet och bättre granskning av dålig praxis i kampen för en rättvis beskattning i hela EU, under en tid då Europeiska samhällen och ekonomier kämpar för att återhämta sig efter den ekonomiska krisen. Läs vår sammanfattning för en översikt över parlamentets arbete i beskattningsfrågor

Nyhetsgrafik över beskattningen inom EU
Nyhetsgrafik: Överblick över beskattningen inom EU

Europaparlamentet har upprättat två särskilda utskott för skattebeslut. Arbetet i det första särskilda utskottet för skattebeslut avslutades i november 2015 med ett icke-bindande förslag över hur bolagsskatter i EU kan bli rättvisare och mer transparent. I det andra utskottet för skattebeslut fortsatte arbetet från december 2015 med fokus på att lägga fram förslag till nödvändiga åtgärder för att bekämpa företags skatteflykt. Inom kort ska ledamöterna besluta om att ge mandat för en särskild undersökningskommitté för Panamadokumenten.


Tidigare arbete

I december 2015 antog ledamöterna parlamentets rekommendationer för åtgärder mot aggressiv bolagsskatteplanering. Betänkandet för att förmå EU-länderna att vidta rättsliga åtgärder mot skattefusk baserades på arbetet i det första särskilda utskottet för skattebeslut.

Parlamentet uppmanade bland annat EU-kommissionen att lägga fram ett lagstiftande förslag om en obligatorisk offentlig landspecifik rapportering av företags vinster, skatter och statstöd. Kommissionen presenterade planerna i april 2016. Efter en efterfrågan från parlamentsledamöterna, arbetar kommissionen även på ett förslag för en gemensam definition av skatteparadis.


I maj 2015 förhandlade parlamentet och EU-ländernas ministerråd fram hårdare regler om penningtvätt för att bekämpa skatteflykt. Efter den senaste tidens avslöjanden om Panamadokumentet är frågan åter högst aktuell i parlamentet. Direktivet tvingar EU-länderna att upprätta ett offentligt register över slutliga ägare till bolag, stiftelser och andra rättsliga enheter. Medlemsländerna har fram till 26 juni 2017 på sig för att införa anti-penningtvättsdirektivet i sina nationella lagar.


I december 2015 antog rådet nya insynsregler för gränsöverskridande förhandsbesked i skattefrågor. Parlamentet kallade överenskommelsen för en "förlorad chans" eftersom de nya reglerna endast inkluderar gränsöverskridande insynsregler men utelämnar skattebeslut inom medlemsländerna. Ledamöterna kritiserade även att uppgörelsen minskar EU-kommissionens insyn.


Vad händer nu?

I februari 2016 debatterade ledamöterna om EU-kommissionens planer för att göra bolagsskatt mer rättvis och effektiv. Lagstiftningen är EU:s uppföljning av OECD:s handlingsplan mot "urholkning av skattebasen och överföring av vinster" (BEPS). Planen innehåller sex nyckelåtgärder för alla medlemsländer, exempelvis åtgärder för att förhindra överföring av vinster till lågskatteländer eller nollskatteländer. Parlamentets omröstning i kammaren är planerad till juni.


Parlamentet uppmanas dessutom att ge sin ståndpunkt i frågan om skattemyndigheters utbyte av skatterapporter från multinationella företag som har globala intäkter på mer än 750 miljoner euro. Enligt förslaget måste företagen lämna in landsspecifika skatterapporter för skattemässigt berörda medlemsländer i det land där huvudbolaget är baserat juridiskt. Det landet måste sedan dela informationen med alla andra medlemsländer där bolaget är verksamt. Utskottet för ekonomi och valutafrågor insister på att kommissionen bör ha full tillgång till informationen. Ledamöterna röstar om förslaget i kammaren under plenarsessionen i maj.


I april 2016 presenterade EU-kommissionen ett förslag om offentliga insynsregler för multinationella företag. Förslaget innebär att stora multinationella företag (med global omsättning på över 750 miljoner euro) måste offentliggöra viktig information över var de gör vinster och var de betalar skatt i EU, för varje land. Ledamöterna efterlyste lagförslaget i ett betänkande från utskottet för ekonomi och valutafrågor i december. Det har ännu inte beslutats om när parlamentet ska rösta om planerna.


Senare i år planerar EU-kommissionen att lägga fram ett förslag till lagstiftning för en gemensam bolagsskattebas. Kommissionen förväntas också presentera ett förslag över en genensam lista på svartlistade och icke samarbetsvilliga skattejurisdiktioner.


Om nyhetgrafiken


Vår nyhetsgrafikovan jämför medlemsländernas intäkter från direkta och indirekta skatter, samt visar den totala skatteintäkten som procentsats av BNP. Den senare är indelad i kapital- och konsumtionsbeskattning samt skatt på arbete. Därutöver visar vår karta ländernas välstånd.

Mer information