Parlamentariker utser ny tillsynsansvarig för Europeiska centralbanken

Andrea Enria fick den 29 november kammarens stöd att bli ny ordförande i ECB:s övervakningskommitté som sköter tillsynen av verksamheten i EU:s största banker.

Bild på Andrea Enria som  den 29 november fick  kammarens stöd  som ny ordförande i  ECB:s tillsynskommitté.
Andrea Enria sökte och fick den 29 november kammarens stöd för att bli ny ordförande i ECB:s tillsynskommitté.

Andrea Enria fick förtroendet till rollen av parlamentsledamöter ur ekonomiutskottet den 20 november. Den 57-årige italienaren som för närvarande är chef för den Europeiska bankmyndigheten, kommer att behöva ett beslut av rådet att ersätta Danièle Nouy som ny ordförande för banktillsynen från och med den 1 januari 2019.

Banktillsyn på EU-nivå

Europeiska Centralbanken inledde tillsynsverksamhet 2014 som ett första steg mot etablerandet av en bankunion i Europa. Till skillnad från tidigare då varje banks tillsyn gjordes av deras nationella myndigheter, så gjorde beslutet att införa en samlad tillsynsmekanism att de banker som ansågs mest betydelsefulla för eurozonen hamnade under direkt tillsyn av ECB.

Omstruktureringen syftade till att säkerställa bankernas sundhet, stabilisering av hela systemet och att lika krav skulle gälla samtliga större aktörer.

För närvarande ingår 118 banker under direkt tillsyn av ECB och listan utökas kontinuerligt. Dessa banker är antingen de största i respektive land, har över 30 miljarder euro i tillgångar eller har betydande gränsöverskridande verksamhet. Andra, mindre omfattande banker, fortsätter att vara under tillsyn av nationella bankmyndigheter.

Som tillsynsmyndighet har ECB mandatet att utföra inspektioner för att kontrollera att bankerna följer EU:s regler, begära av banker att de sätter undan kapital för att minska riskerna och har till och med möjligheten för att dra in banklicensen.

ECB är ansvarigt inför Europaparlamentet att genomföra sin tillsynsverksamhet. De sammanställer en årlig tillsynsrapport och som presenteras för parlamentarikerna i en offentlig utfrågning.

Ordföranden i tillsynskommittén kommer regelbundet till parlamentets ekonomiutskott för att svara på frågor från ledamöter.

Jobbet återstår att göra

Många banker i EU drabbades hårt av finanskrisen som började 2008. En del kämpar fortfarande med att hantera de lån som togs då och som inte betalats tillbaka. I ett uttalande framför ekonomiutskottet den 20 november sade herr Enria att hans två huvudsakliga prioriteringar för tjänsten är att rensa bort dåliga tillgångar i bankernas balansräkningar och att främja integrering i sektorn.

– Bankunionen kommer inte att överleva om vi under nästa kris fortfarande handskas med arvet av dåliga tillgångar från föregående kris eller med en marknad som är splittrad utmed nationella gränser, säger han.

Enria försökte även skingra idén att en bank kan bli så stor att den inte går i konkurs.

– Banker kan mycket väl misslyckas...en banks förlust innebär inte nödvändigtvis brister hos tillsynsmyndigheten, säger han.