EU:s långtidsbudget helt enkelt

Hur finansieras EU, och vad används pengarna till? Läs vidare för att få EU:s långtidsbudget och besluten bakom förklarade.

EU:s långtidsbudget hjälper miljoner studenter och tusentals forskare, företag, frivilligorganisationer och regioner. Den bidrar till hälsosammare och säkrare mat, nya och bättre vägar, järnvägar och flygplatser, renare miljö och bättre säkerhet vid EU:s yttre gränser.

Den bakomliggande tanken är att göra Europa starkare och stärka fred och välstånd genom att sammanföra resurser. Den fortsätter göra det genom att finansiera projekt som förbättrar européernas vardag. När Europa tacklar de katastrofala sociala och ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin, är det viktigare än någonsin med en ambitiös budget som kan motsvara européernas förväntningar.

Vad är EU:s långtidsbudget?

EU:s långtidsbudget brukar också kallas den fleråriga finansieringsramen. Den sätter taket för hur mycket EU kan investera under en period på åtminstone fem år inom olika politikområden. De senaste långtidsbudgetarna har fastställts för sjuårsperioder.

En av anledningarna till varför EU har en långtidsbudget utöver de årliga budgetarna är för att skapa förutsebarhet och därmed göra de program som EU vill finansiera effektivare. Förutsebarhet är viktig inte minst för exempelvis forskare som arbetar med forskningsprojekt som tar flera år att slutföra.

Långtidsbudgeten måste också ha ett visst mått av flexibilitet för att hantera oförutsedda kriser och nödsituationer. Därför inbegriper den en serie verktyg som kan användas där den behövs när något oförutsett inträffar. Exempelvis är Europeiska solidaritetsfonden avsedd att ge finansiell hjälp när en stor katastrof inträffar i ett medlemsland. Därutöver finns den så kallade globaliseringsfonden som ska hjälpa arbetstagare att hitta nytt jobb om de blivit övertaliga till följd av strukturella förändringar i världshandeln eller av en ekonomisk kris.

Till skillnad från nationella budgetar är EU:s budget mer av en investeringsbudget. Den finansierar inte social trygghet, utbildningssystem eller nationellt försvar. Istället ligger fokus på nyckelområden som ger ett europeiskt mervärde genom att stimulera tillväxt och konkurrens.

Grafik som förklarar vad EU:s långtidsbudget är
Vad omfattar EU:s långtidsbudget?

Vad spenderar EU pengar på?

Budgeten stödjer forskning och innovation, investeringar i transeuropeiska nätverk och utveckling av små och medelstora företag, för att skapa tillväxt och sysselsättning inom EU.

EU:s gemensamma jordbrukspolitik tillsammans med den gemensamma fiskepolitiken och miljöinsatser får den mesta finansieringen i den nuvarande långtidsbudgeten. Därefter kommer sammanhållningsprogrammen som utjämnar utvecklingsnivåerna mellan regionerna inom EU. Långtidsbudgeten finansierar också internationellt bistånd och utvecklingsprojekt.

Läs mer om programmen som långtidsbudgeten stödjer och projekten som finansieras i din region.

Hur finansieras EU:s budget?

EU:s budget har flera inkomstkällor och är komplicerad. De omfattar

  • bidrag från medlemsländerna
  • tullar på produkter som importeras till EU
  • böter utdömda till företag som bryter mot EU:s konkurrenslagstiftning.

Europaparlamentet vill reformera sättet som budgeten finansieras på, inte minst mot bakgrund av coronapandemin och ledamöterna kräver nya inkomstkällor

På grund av den förväntade minskningen av EU-ländernas BNI till följd av pandemin, och för att finansiera återhämtningen, har parlamentet också godkänt en ökning av "egna medels-taket", alltså det högsta belopp som EU kan begära från medlemsländerna för att finansiera budgeten. 

Läs mer: Varför vill parlamentet ge EU nya inkomstkällor?

Vad är egentligen den fleråriga budgetramen eller FBR?

Hur beslutas EU:s långtidsbudget?

Innan den innevarande budgetperioden löpt ut, föreslår EU-kommissionen hur nästa långtidsbudget ska se ut. Detta används som grund för förhandlingarna mellan Europaparlamentet och rådet, där ministrar från alla medlemsländer deltar.

För långtidsbudgeten 2021-2027 presenterade EU-kommissionen sitt förslag i maj 2018. Parlamentet godkände sin ståndpunkt i november 2018. Rådet hade fortfarande inte tillkännagivit sin förhandlingsposition när coronapandemin bröt ut i början av år 2020.

För att tackla coronavirusets utbrott och konsekvenserna krävde parlamentet den 17 april och den 15 maj 2020 ett omfattande återhämtnings- och återuppbyggnadspaket för att få igång Europas ekonomi igen och för att hjälpa de som drabbats hårdast av krisen. Som svar på parlamentets uppmaning, föreslog kommissionen ett ekonomiskt stimulanspaket värt 750 miljarder euro kopplat till en EU-budget på 1,1 biljon euro för persioden 2021-2027.

Läs mer om EU:s plan för den ekonomiska återhämtningen.

EU-ländernas stats- och regeringschefer nådde en överenskommelse om långtidsbudgeten och återhämtningsfonden från covid-19 i juli 2020. I en resolution efter överenskommelsen kritiserade parlamentet de föreslagna nedskärningarna i viktiga program och krävde demokratisk tillsyn över återhämtningsplanen liksom entydlig koppling mellan respekten för rättsstatsprincipen och möjligheten att få finansiering.

Parlamentet och medlemsländernas regeringar diskuterade kommissionens förslag i förhandlingarna som inleddes i slutet av augusti. 

Hur kommer EU:s budget för 2021-2027 att se ut?

Efter 10 veckors intensiva förhandlingar nådde parlamentet och rådets förhandlare den 10 november 2020 en överenskommelse om EU:s investerings- och finansieringsplan för de kommande sju åren. – Detta är en bra lösning för européerna. Tillsammans kommer detta åtgärdspaket att hjälpa de europeiska länderna att återhämta sig från den omedelbara krisen och samtidigt investera i Europas framtid på lång sikt, sade parlamentets ordförande David Sassoli efter överenskommelsen.

I förhandlingarna säkrade parlamentet ytterligare 15 miljarder euro för att stärka viktiga EU program som EU för hälsa, Horisont Europa (forskning och innovation) och Erasmus+ (utbildning, ungdom och yrkesutbildning) som förbättrar livet i hela Europa. Ytterligare 1 miljard euro kommer att öka flexibiliteten för att hantera framtida behov och kriser.

Parlamentet kämpade också hårt för att få till ett rättsligt bindande avtal om nya inflöden av EU inkomster. Detta kommer att säkerställa att återbetalningskostnaderna för återhämtningen av covid-19 inte faller på de europeiska skattebetalarna eller är till nackdel för befintliga EU program. De nya finansieringslinjerna omfattar en avgift på icke återvunnen plast, en skatt på digitala jättar och en skatt på finansiella transaktioner.

Minst 30 procent av EU:s budget och 750 miljarder euro i återhämtningsfonden för covid-19 kommer att stödja klimatåtgärder. Parlamentet säkerställde också en förstärkt budgetkontroll av återhämtningsfonden. Budgeten för 2021–2027 kräver parlamentets slutgiltiga godkännande samt enhälligt stöd i rådet. Europaparlamentet godkände den sjuåriga budgeten genom omröstning den 16 december, och rådet antog den följande dag. Tillsammans med återhämtningspaketet för covid-19 kommer EU att kunna bidra med 1,8 biljoner euro i investeringar.

Parlamentsledamöterna och rådet nådde också en överenskommelse om att införa en ny mekanism för att göra utbetalningar av EU-medel beroende av att medlemsstaterna upprätthåller rättsstatsprincipen. Den nya mekanismen kommer inte bara utlösas när en överträdelse direkt påverkar EU-medel utan också när det finns en allvarlig risk för en sådan överträdelse. De slutgiltiga mottagarna av EU-medel kommer att skyddas. Den nya förordningen, som parlamentet röstade igenom den 16 december, gäller från och med den 1 januari 2021.

En undersökning som nyligen genomfördes på uppdrag av parlamentet visar att åtta av tio européer vill att EU-medel ska kopplas till respekten för rättsstatsprincipen.

Parlamentet försvarar EU:s flaggskeppsprogram

Relaterade artiklar