EU:s arbete för att trygga grön energi

Från uppvärmning till transport, energi är livsnödvändigt i vardagen men också en stor utsläppskälla. Läs om EU:s lösningar för att minska fossilbränslen.

Elektrisk - och vindkraft kan är ett framtida grönt alternativ©AdobeStock/Ingo Bartussek
Elledningar och vindkraftverk ©AdobeStock/Ingo Bartussek

Energi står för 75% av EU:s växthusgaserutsläpp. Det inkluderar livsnödvändiga vardagsinslag som elproduktion, värme och transporter. För att uppnå EU:s mål om klimatneutralitet år 2050 behöver därför utsläpp i energisektorn drastiskt minska.

På senaste tid har gas - och elpriser nått rekordhöga nivåer. Beroendet av energiimport, särskilt av olja (97 procent) och naturgas (90 procent) gör EU mycket sårbart på energimarknaden. Bättre integrering av medlemsländernas energisektorer och utvecklandet av förnybar energi kan säkra EU:s energiförsörjning.

Läs vår sammanfattning om hur EU främjar förnybar energi. 

 

Läs vidare om de olika förslag som EU arbetar med för att minska energisektorns utsläpp och garantera en säker energiförsörjning.

 

Bättre integration av EU:s energipolitik

Stärkt energiinfrastruktur mellan EU-länder kan bidra till att säkerställa en mångsidig energiförsörjning och bättre mildra eventuella störningar.

EU arbetar nu för att ändra reglerna för gränsöverskridande energiprojekt. Vartannat år väljs ett antal nyckelprojekt ut. Förenklat tillståndsförfarande, och möjlighet att ansöka om EU-finansiering, är några förmåner som projekten kan nyttja. 

I april 2022 slöt parlamentet en överenskommelse med rådet om att fasa ut EU-finansiering till naturgasprojekt och att omdirigera pengar till vätgasinfrastruktur, kolavskiljning och lagring i stället.


Förnybar vätgas

När vätegas används som energikälla släpper det inte ut växthusgaser, vilket innebär att det är fördelaktigt att använda i sektorer där det vanligtvis är svårt att minska utsläppen. År 2050 beräknas vätgas kunna försörja 20-50 procent av EU:s transportbehov och 5-20 procent av industriernas behov.

Men hållbar vätgasbaserad energi måste produceras av förnybar elektricitet. Ledamöter har därför krävt att det görs en tydlig skillnad mellan förnybar och lågutsläppande vätgas samt vätgas som är beroende av fossilbränslen.

Havsbaserad vindkraft

För närvarande är vindkraft den enda havsbaserade energikällan som används i kommersiell omfattning men EU arbetar för att främja andra metoder som tidvatten- och vågkraft, flytande solenergi och alger för biobränslen.

Kommissionen har föreslagit en strategi för att dramatiskt utöka produktionen av havsbaserad energi. Bara vindkraft till havs kan växa från 12 gigawatt idag, till 300 gigawatt år 2050. Parlamentet kommer att ge sin ståndpunkt senare under ämbetsperioden.


EU vill ha mer ambitiösa klimatmål

Både förnybar energi och effektiva energilösningar behövs för att göra energisektorn miljövänlig. Kommissionen har lagt fram förslag på att utöka klimatmålen för förnybar energi (32 procent till 2030) och för energieffektivitet (32,5 procent till 2030).

Mer om vad EU gör för att öka energieffektiviteten

Energieffektivisering: nya EU-regler ska skapa grönare och smartare hem, 2019-01-28

Nyhetsgrafik: Energikonsumtion - hur mycket är en kilowattimme värd?, 2017-06-12