Återhämtningsplan efter covid-19: Parlamentet anordnar debatt om beredskap för framtida kriser

Vid en konferens i parlamentet granskade parlamentariker hur arbetet med återhämtningsplanerna från covid-19 fortskrider och hur lärdomar kan tillämpas på Ukraina och andra kriser.

En grönsakshandlare hjälper kunder illustrerar ekonomisk återhämtning från coronapandemin
Hur kan lärdomar från andra kriser hjälpa EU att återhämta sig från pandemin?

Syftet med konferensen var att dra lärdomar från införandet av ”faciliteten för återhämtning och resiliens”. Faciliteten är en del av EU:s återhämtningsplan för covid-19. Mekanismen syftar till att stödja investeringar och reformer i EU-länder och till att hjälpa företagare och arbetstagare genom krisen.

Bland annat Portugals premiärminister António Costa samt ledamöter av Europaparlamentet och nationella parlament höll anförande vid konferensen och noterade att EU redan står inför en ny kris, med stigande priser och en massiv tillströmning av flyktingar till följd av Rysslands attack mot Ukraina.

Samtidigt vidhöll många av deltagarna att faciliteten för återhämtning och resiliens samt andra stödjande nationella återhämtningsplaner utgör en stabil grund för att genomföra strukturella reformer och för att tackla utmaningar så som att minska energiberoendet.


Ledamöterna: använd befintliga mekanismer

Siegfried Mureșan (EPP, Rumänien), en av parlamentets tre medföredragande till genomförandet av återhämtningsplanerna, pekade på tidsaspekten som ett argument emot att skapa nya instrument för EU-stöd. För att möta nya utmaningar borde EU istället använda befintliga verktyg, exempelvis långtidsbudgeten för 2021-2027 samt återhämtningsfonderna på totalt 1,8 biljoner euro, sade han.

Han betonade också vikten av att parlamentet granskar återhämtningsplanerna.

– Då EU troligtvis kommer att spendera mer pengar än någonsin under de kommande åren, måste vi se till att pengarna kommer att nå de mottagare som de är avsedda för, sade Muresan.

Enligt medföredragande Eider Gardiazábal (S&D, Spanien) "bröt återhämtningsplanen många tabun", och hänvisade till den gemensamma skuldförsäkringen och avtalet om nya egna inkomstkällor i EU:s budget som möjliga vägar för att betala tillbaka skulden.

– Ingen kris är den andra lik. Därför måste också lösningarna vara olika, men vi bör ta tillvara på de verktyg som har utvecklats, sade Gardiazábal.


Dragoş Pîslaru (Renew Europe, Rumänien) kallade faciliteten för återhämtning och resiliens för "förkroppsligandet av den solidaritet som föddes i ett av de mörkaste ögonblicken som EU-medborgarna har mött”.

Faciliteten gör upp till 335 miljarder euro i bidrag och upp till 385,8 miljarder euro i lån tillgängligt för medlemsländerna. För närvarande planerar de flesta länderna att avstå från att ta lån. Pîslaru, som är medföredragande, föreslog att outnyttjade lånebelopp ska kunna omfördelas till ”de nya brådskande prioriteringarna orsakade av Rysslands aggression".


Céline Gauer, chef för kommissionens arbetsgrupp för återhämtning och resiliens, betonade det "extremt snabba genomförandet" av EU:s återhämtningsplan. I slutet av april väntas 100 miljarder euro ha betalats ut.

Hon sade att de nationella planernas starka gröna fokus kopplat till energieffektivitet, förnybara energikällor, vätgas och stärkta energinätverk, borde möjliggöra ett minskat beroende av Rysslands fossila bränslen.


Solidaritet och samförstånd är vägen framåt

Den portugisiske premiärministern António Costa berömde EU:s tillfälliga verktyg för jobbstöd under pandemin, SURE. Han efterlyste att liknande permanenta instrument införs.

Costa pekade på halvledare, hälsa, digitalisering samt mat och jordbruk som några nyckelområden som kräver gemensamma investeringar. Han uppmärksammade också att solidaritet och samarbete hjälpte EU att hantera hälsokrisen.

– Det är så vi måste hantera kriget som väntar runt hörnet, sade Costa.

Europeiska parlamentsveckan

Mötet var del av Europeiska parlamentsveckan som organiseras gemensamt av Europaparlamentet och av det nuvarande ordförandeskapslandet Frankrikes senat och nationalförsamling. Tillsammans samlar de företrädare för Europaparlamentet och de nationella parlamenten. Tillsammans diskuterar de utmaningar relaterade till samordningen av EU:s ekonomiska och sociala politik inom ramen för den europeiska planeringsterminen.


Faciliteten för återhämtning och resiliens

Fonden för återhämtning och resiliens, på 723,8 miljarder euro, är EU:s nyckelinstrument för återhämtning. Den finansieras genom upplåning som EU-kommissionen gör för EU:s räkning på de internationella marknaderna.

Pengarna går till EU-länder som utarbetar nationella återhämtningsplaner som innehåller förslag på investeringsprojekt och reformer inom sex områden: den gröna omställningen; digital transformation; smart, hållbar och inkluderande tillväxt; social och territoriell sammanhållning; en motståndskraftig krisberedskap och en politik för kommande generationer.

Efter att rådet har godkänt planerna kan medlemsstaterna få upp till 13 procent av det totala beloppet i förfinansiering. Resten betalas ut först när de överenskomna målen har uppnåtts.

I mars 2022 hade 22 EU-länder fått sina planer godkända. Spanien och Frankrike har redan fått sina första betalningar för uppnådda milstolpar.

Europaparlamentet har tillsatt en arbetsgrupp för att granska genomförandet av återhämtningsplanerna. Ledamöterna håller kontinuerligt möten med kommissionsrepresentanter och utskotten för ekonomiska frågor och budget har offentliga diskussioner med kommissionsledamöterna Valdis Dombrovskis och Paolo Gentiloni.