Alternativa bränslen för bilar: hur kan användandet öka

Ta reda på mer om alternativa bränslen för bilar och EU:s åtgärder för att öka användningen av dessa bränslen för att minska koldioxidutsläppen.

EU vill minska sin klimatpåverkan genom att främja användningen av förnybara och koldioxidsnåla bränslen. För närvarande står vägtrafiken för ungefär en femtedel av EU:s koldioxidutsläpp. 

Läs mer fakta och siffror om kolidoxidutsläpp från bilar 

Vilka är de alternativa bränslena?

Alternativa bränslen är bränslen eller kraftkällor som används för att ersätta fossila bränslen inom transportsektorn, vilket kan bidra till att minska koldioxidutsläppen inom sektorn.


Alternativa bränslen för utsläppsfria fordon

  • Elektricitet för bilar kommer från olika källor: kraftverk som förbränner fossila bränslen, förnybara energikällor och kärnkraftverk. Elbilar släpper inte ut några föroreningar, medan hybridbilar kräver mindre olja och minskar koldioxidutsläppen.
  • Vätgas, som ofta används för tunga vägfordon och som fortfarande befinner sig i ett tidigt skede, utvinns ur vatten eller organiska föreningar. Vätgasens miljöpåverkan och energieffektivitet beror på hur den produceras -  med hjälp av förnybara källor som sol, vind och biogas eller med hjälp av fossila bränslen.
    Läs om fördelarna för EU med förnybar vätgas
  • Ammoniak kan bidra till en betydande minskning av de totala koldioxidutsläppen eftersom ammoniakens enda biprodukter är vatten och kväve.
Antalet elfordon i EU har ökat till över 4,4 miljoner år 2022, vilket är 16 gånger fler än 2015.
Antalet elfordon i EU har ökat

Förnybara bränslen

Förnybara bränslen omfattar biomassabränslen och biobränslen, syntetiska och paraffiniska bränslen, inklusive ammoniak, som framställs av förnybar energi.

  • Biobränslen är biologiskt nedbrytbara bränslen som tillverkas inhemskt av vegetabiliska oljor, animaliska fetter eller återvunnet restaurangfett. De är för närvarande en av de viktigaste typerna av alternativa bränslen och står för 4,4 procent av bränsleförbrukningen inom EU:s transportsektor. De kan bidra till en betydande minskning av de totala koldioxidutsläppen om de produceras på ett hållbart sätt. Det finns dock en risk för att produktionen av biobränslen tar anspråk på mark som annars skulle ha använts för andra ändamål, exempelvis för produktion av livsmedel och grödor.

Naturgasbränslen med låga koldioxidutsläpp

Det finns andra bränslen som kan bidra till att minska utsläppen på vägen mot nollutsläpp från transporter. Dessa inkluderar:

  • Flytande petroleumgas (LPG) som framställs av råolja och naturgas, och i framtiden även av biomassa. Det släpper ut 35 procent mindre koldioxid än kol, 12 procent mindre koldioxid än olja och nästan inga farliga luftpartiklar. I vissa länder finns det en väletablerad infrastruktur för fordonsgas, även kallad autogas, men i takt med att standarden blir strängare kommer gasol inte att kunna ge de kraftiga utsläppsminskningar som krävs.
  • Komprimerad naturgas (CNG) som framställs genom komprimering av naturgas (vanligtvis metan).
  • Flytande naturgas (LNG) som framställs genom att naturgas (vanligtvis metan) renas och kyls ned för att omvandlas till en vätska. Flytande naturgas har inte någon betydande potential att minska utsläppen, så parlamentsledamöterna stöder inte användningen av den i vägtransporter.
  • Syntetiska och paraffiniska bränslen som framställs av biomassa eller naturgas samt vegetabiliska oljor eller animaliska fetter.

Hur många fordon med alternativa bränslen finns det i Europa?

Ungefär 5 procent av de bilar och skåpbilar som körs i dag i EU använder alternativa bränslen. Antalet elfordon i EU har ökat till över 4,4 miljoner år 2022, vilket är 16 gånger fler än 2015. Av de 5 693 281 bilarna i Sverige 2022, drivs 425 028 av alternativa bränslen.

Övergången till utsläppsfria fordon måste gå hand i hand med en omfattande infrastruktur för att laddnings- och tankstationer. Det finns cirka 360 000 allmänt tillgängliga laddningsstationer inom EU för elbilar, men de flesta är koncentrerade till ett fåtal länder, nämligen Nederländerna, Frankrike, Italien och Sverige. 

Infografik som visar att 5 % av de 270 miljoner bilarna och skåpbilarna i EU använder alternativa bränslen.
Antal bilar och skåpbilar i EU som drivs av alternativa bränslen 2022.

Hur vill EU öka användningen av hållbara bränslen?

I takt med att bränslepriserna stiger och i linje med EU:s klimatmål om att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 procent till 2030, vidtar EU åtgärder för att uppmuntra användningen av alternativa bränslen.

Läs mer om EU:s åtgärder för att minska koldioxidutsläpp

Öka antalet laddnings- och tankningsstationer

I mars 2023 enades Europaparlamentet och rådet om obligatoriska nationella mål för utbyggnaden av infrastruktur för alternativa bränslen för bilar och lastbilar. Parlamentet antog reglerna under plenarsammanträdet i juli.

Under förhandlingarna drev ledamöterna på för fler laddningsstationer på större EU-vägar och säkrade elektriska laddningspooler för bilar med en effekt på minst 400 kW var 60:e kilometer senast 2026, vilket ska öka till 600 kW senast 2028. Senast 2028 ska det finnas laddstationer var 120:e kilometer för lastbilar och bussar på de viktigaste transeuropeiska transportnäten (TEN-T), med en uteffekt på 1400 kW till 2800 kW beroende på väg. I slutet av 2030 måste varje trygg och säker parkeringsplats för tunga fordon innehålla minst en laddningsstation med en uteffekt på 100 kW.

År 2031 kommer det att finnas vätgastankstationer minst var 200:e kilometer längs större vägar. År 2021 fanns det bara 136 tankställen för vätgas i EU.

Direktivet om infrastruktur för alternativa bränslen innehåller också bestämmelser för sjö- och luftfartssektorn. Ta reda på hur de kommer att bidra till att minska utsläppen från flygplan och fartyg.

Läs mer hur EU planerar att öka andvändningen av alternativa bränslen.

Främja försäljningen av hållbara fordon

EU:s återhämtningsplan efter Covid-19-pandemin, NextGenerationEU, omfattar 20 miljarder euro som kan användas för att öka försäljningen av hållbara fordon.

EU fastställer också strängare gränser för koldioxidutsläpp för nya bilar, vilket kommer att uppmuntra användningen av hållbara bränslen. År 2035 måste nya bilar vara utsläppsfria.

Det finns cirka 360 000 laddningsstationer i EU.
Laddningsstationer i EU

Relaterade artiklar