EU-studenter blev ledamöter för en dag  

 
 

Dela den här sidan: 

Plantera in identitetschip i EU-medborgare, är du för eller emot? Oroa dig inte, det här är inte lagstiftning på gång utan påhittade exempel som studenter fick debattera när de besökte Europaparlamentets besökscenter Parlamentariet och testade rollspelet som ger inblick i hur det är att vara Europaparlamentsledamot. Nu när vi åter firar Europadagen den 9 maj, kan du se vår video om hur unga européer lär sig mer om EU, den demokratiska processen och konsten att kompromissa.

Totalt deltar i genomsnitt 10 000 studenter varje år i rollspelet i Europaparlamentets besökscenter. Skolor, spelet vänder sig i första hand till elever i åldern 14-16 år, som besöker Parlamentariet  kan i förväg boka rollspelet, som genomförs på 23 av EU:s officiella språk, exempelvis svenska.


Torsdagen den 9 maj firar vi Europadagen med anledning av det tal som den dåvarande franske utrikesministern Robert Schuman höll på detta datum år 1950. I talet föreslog han bildandet av den Europeiska kol- och stålgemenskapen som genom årens lopp utvecklats till den Europeiska unionen.