Schulz: Energiunionen är ett historiskt projekt 

Uppdaterat: 
 
Skapat:   
 

Dela den här sidan: 

En tyst minut för att hedra offren för terrorattentatet i Tunisien vid Europeiska rådets möte. © European Union 2015  

Talman Martin Schulz välkomnade planerna på att skapa en energiunion. Han kallade den ett ”historiskt projekt jämförbart bara med Kol- och stålgemenskapen” vid sitt inledningstal av Europeiska rådets möte 19 mars. Talmannen efterlyste också ökad energieffektivisering och diversifiering av energileverantörer. ”Om vi är beroende av några få leverantörer blir vi sårbara till splittringstaktik och hot om blockerad tillgång”, sade han.

Talman Schulz underströk att billig och tillgänglig energi är nödvändigt, samtidigt som han konstaterade att den billigaste och renaste energin är den som inte konsumeras alls. Energiunionen kan hjälpa till att skapa jobb och ekonomisk tillväxt, samtidigt som det kan bidra i kampen mot klimatförändringar.


Ungdomsarbetslösheten i Grekland – "Det är inte rättvist"

Talmannen uppmanade även stats- och regeringscheferna på plats att tackla den dramatiska ungdomsarbetslösheten i Grekland.

– Det är helt enkelt inte rättvist att unga människor ska behöva betala med sina livsmöjligheter för en kris de inte bär något ansvar för, sade han. Schulz sade också att förtroendet måste återupprättas genom att undvika agitation och att vi alla är offer för den finansiella krisen.

– Vissa betalar genom att lämna över sina skattepengar för att finansiera garantier för andra länders skulder, medan andra betalar genom att tvingas till välfärdssänkningar, sade han.

 

När det gällde samordning av finanspolitik mellan länderna uttryckte talmannen stöd för kommissionens planer om att förbättra systemet med den europeiska terminen, som involverar de nationella parlamenten mer.

– Bara om de nationella parlamenten är verkligt involverade och verkligen har något att säga till om, kan de engagera sig för att göra den europeiska terminen till en framgång, sade han.


Åtgärder i två spår

På frågan om Ukraina uppmanade Schulz medlemsländerna att fortsätta sanktionerna som visat sig vara effektivt för att få tillbaka Ryssland till förhandlingsbordet. Han varnade medlemsländer från att börja vidta enskilda åtgärder.

– Vi bör sannerligen fortsätta vår approach med två olika spår, dels att fortsätta vår kritiska press genom sanktioner mot Ryssland, dels genom att öka stödet för Ukraina, sade han.


Talmannen uppmärksammade också den instabila situationen i Libyen.

– Det allt större politiska vakumet öppnar dörrar för jihadistgrupper och kriminella nätverk, sade talman Schulz.


Fotot: Från vänster Federica Mogherini, EU:s utrikesrepresentant, Laimdota Straujuma, Ordförandeskapslandet Lettlands premiärminister, Donald Tusk, ordförande i Europeiska rådet, talman Schulz och Uwe Corsepius, rådets generalsekreterare vid den tysta minuten under Europeiska rådets möte.