Kvantitativa lättnader: Vad är det och varför vill ECB använda dem?  

Uppdaterat: 
 
Skapat:   
 

Dela den här sidan: 

Se debatten om kvantitativa lättnader med ECB-chefen Draghi kl 15.00  

Europeiska centralbankens ordförande Mario Draghi kommer att vara i parlamentet idag för att diskutera ECB:s senaste vapen för att bekämpa den ekonomiska krisen: kvantitativa lättnader. I början på månaden, började ECB köpa statsobligationer med syftet att sänka räntorna, att få igång inflation och ge ekonomisk tillväxt en vitamininjektion. Se debatten live från kl 15.

Kvantitativa lättnader är den senaste, och mest kontroversiella, av ett antal så kallade okonventionella penningpolitiska åtgärder som ECB antog när de inte kunde sänka sina nyckelräntor ytterligare.


Även om ECB sänkt räntan till nära nog noll, för att göra pengarna väldigt billiga för bankerna, så lånar de fortfarande inte ut, företag investerar fortfarande inte och människor spenderar fortfarande inte. Och utan att människor spenderar och utan investeringar blir inflationen farligt låg, och tillväxten blir svag eller icke-existerande.


Så ECB måste hitta andra sätt att få in pengar i ekonomin, och att köpa statsobligationer och obligationer i privata sektorn (kvantitativa lättnader) är ett sätt.


En obligation är ett löfte av låntagaren, som ger ut obligationen, att betala tillbaka skulden med ränta till utlånaren, som köper obligationen. Om det inte finns så många som vill låna ut, måste den som vill låna erbjuda höga räntor för att övertyga utlånaren om att köpa deras obligationer.

 

Med kvantitativa lättnader förklarar ECB sig redo att köpa stora summor statsskulder och skulder i privata sektorn. Det betyder att det finns en stor utlånare på marknaden, räntor på offentliga skulder börjar redan falla, vilket underlättar för regeringar, i behov av pengar, att få finansiering.


Läs fler nyheter från Europaparlamentet


Att köpa offentliga och privata skulder på sekundära marknader, innebär i praktiken att ECB trycker pengar: pengarna landar på de institutioners och individers bankkonton som har sålt säkerheter till ECB. ECB hoppas att säljarna av obligationerna kommer att använda pengarna för att göra riskablare investeringar och spendera dem, vilket skulle stimulera ekonomisk tillväxt, sysselsättning och inflation.


Den amerikanska centralbanken, Federal reserve, och dess japanska och brittiska motsvarigheter har köpt upp statliga och privata sektorns säkerheter sedan en tid tillbaka. Nu gör även ECB, den sista stora centralbanken, det.