Simone Veil blev först med mycket

Simone Veil, en viktig feminist och tidigare talman i Europaparlamentet har avlidit. Parlamentet hedrar hennes stora bidrag till den europeiska integrationen.

Hon överlevde nazisternas koncentrationsläger och blev en centralfigur för feminismen i Europa. 1979 blev Simone Veil den första talmannen i det direktvalda Europaparlamentet, och den första kvinnan på posten. Hon avled den 30 juni 2017, vid 89 års ålder.

"Relevant än idag"
Europaparlamentets nuvarande talman Antonio Tajani beskriver henne som "en stor talman för Europaparlamentet, EU-samvete, drivande i kamp mot antisemitism, och en försvarare av kvinnors rättigheter". 
– Hennes budskap om kvinnor och antisemitism fortsätter att vara relevant än idag, sade han i ett uttalande.

Simone Veil föddes den 13 juli 1927 i en judisk familj i Nice i Frankrike. Tillsammans med sin familj, arresterades Simone Veil 1944 och skickades till nazisternas koncentrationsläger i Auschwitz-Birkenau, Bobrek och slutligen Bergen-Belsen. Hennes föräldrar och bror förlorade sina liv i lägren.

Den första talmannen i det direktvalda Europaparlamentet

När Veil valdes till ledamot i Europaparlamentet 1979 i de allra första direkta valen, var hon redan en välkänd politiker i Frankrike, där hon blev hälsominister 1974. Det nya parlamentet valde henne till sin talman för två och ett halvt år. Hon blev därmed det direktvalda Europaparlamentets första talman, och den första kvinnliga ordföranden för någon av EU-institutionerna.

– Jag avser att ägna all min tid och energi till uppgifterna vi står inför. Jag är övertygad om att vår församlings pluralistiska natur kan hjälpa till att berika vårt arbete, och inte fungera som en broms i det fortsatta byggandet av Europa, sade Veil vid det nya parlamentets konstituerande möte.

Simone Veil var ordförande i utskottet för rättsliga frågor, samt ledamot i utskotten för miljö, politiska frågor, utrikesfrågor och säkerhet, likväl som underutskottet för mänskliga rättigheter. Dessutom var hon ledamot i det särskilda utskott som inrättades 1990 om Tysklands återförenande.

Ledde liberala gruppen

Under sin tid i parlamentet, var hon även ordförande och vice-ordförande i den Liberala och demokratiska gruppen, vilken senare blev den Liberala och demokratiska reformistgruppen. Efter att ha varit ledamot i Europaparlamentet i 14 år, återvände hon till fransk politik 1993.

1981 tilldelades Simone Veil det prestigefyllda Karlspriset. Hennes namn finns också på esplanaden framför Europaparlamentets huvudbyggnad i Bryssel, vilken fick namnet Agora Simone Veil år 2011.