Parlamentet hyllade vinnarna av Europeiska medborgarpriset 2017  

 
 

Dela den här sidan: 

Den 11 oktober besökte personer och organisationer från hela EU Europaparlamentet för prisutdelningen av Europeiska medborgarpriset, som belönar deras bidrag till Europa.

Vinnarna tillsammans med talman Tajani  

Europaparlamentet delar varje år ut Europeiska medborgarpriset till projekt och initiativ som underlättar samarbete över gränserna eller som främjar ömsesidig förståelse inom EU. Efter att ha mottagit medaljer i ceremonier i sina hemländer samlades vinnarna nu i Bryssel för en central prisutdelningsceremoni.

−Europaparlamentet är här för att belysa dessa framgångsrika projekt. Våra medborgare har en röst, och det Europeiska medborgarpriset visar utomordentligt att vi lyssnar på dem, sade parlamentets vice-talman och ordföranden i juryn för priset, den franska socialdemokraten Sylvie Guillaume.

Hej främling! och SámiSoster ry, svenska och finska vinnare

Årets vinnare är 49 personer och organisationer från 26 olika EU-länder.  Bland dem den svenska organisationen Hej främling! och finska SámiSoster ry.

Hej främling! arbetar för att skapa integration och inkludering genom hälsofrämjande aktiviteter med utgångspunkt i idrott, kultur och friluftsliv.

SámiSoster ry är en samisk organisation som finns i hela Finland och som främjar samernas ställning och rättigheter som en ursprungsbefolkning, inom sociala frågor, samt hälso- och kulturfrågor.

Den fullständiga listan över vinnarna.

Vice-talman och juryordförande Sylvie Guillaume vid prisutdelningen  

Europeiska medborgarpriset
Sedan 2008 delar Europaparlamentet priset, som har symboliskt värde, och syftar också till att uppmärksamma arbetet som de som på daglig basis arbetar för att främja europeiska värden gör.

Varje Europaparlamentariker har rätt att nominera en person eller organisation till priset. Ledamöter från respektive land sammanställer därefter en lista på nationella finalister. Juryn, vars arbete leds av Sylvie Guillaume gör det slutliga valet.