Europaparlamentet tilldelar Sacharovpriset 2017 till den demokratiska oppositionen i Venezuela 

 
 

Dela den här sidan: 

Venezuelas demokratiska opposition är årets mottagare av Sacharovpriset för tankefrihet som delas ut av Europaparlamentet. Prisceremonin kommer att hållas i Strasbourg den 13 december.

Årets mottagare av Sacharovpriset är den demokratiska oppositionen i Venezuela ©EP/AP Images/Ariana Cubillos  

Årets mottagare av Sacharovpriset är den demokratiska oppositionen i Venezuela: Nationalförsamlingen, representerad av Julio Borges, och alla politiska fångar som listats av den venezuelanska människorättsorganisationen Foro Penal Venezolano representerade av Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos och Andrea González.  Beslutet fattades av Europaparlamentets talman Antonio Tajani och ledarna för de politiska grupperna den 26 oktober.

− Genom att tilldela Sacharovpriset för tankefrihet till den demokratiska oppositionen i Venezuela, bekräftar vi vårt orubbliga stöd till den demokratiskt valda nationalförsamlingen i Venezuela. Vi manar också till en fredlig övergång till demokrati som det venezuelanska folket desperat kräver, sade talman Tajani vid tillkännagivandet i kammaren på torsdagen den 26 oktober 2017, och lade till:
− Priset uppmärksammar inte bara den demokratiska oppositionen i Venezuelas modiga kamp, Europaparlamentet vill också uttrycka sin närhet till och sitt erkännande till det venezuelanska folket: till alla dem som blivit orättfärdigt fängslade för att ha uttryckt sin ståndpunkt, till dem som kämpar för att överleva på daglig basis på grund av en brutal regim, till de familjer som sörjer för att de förlorat sin nära och kära under månader av ihållande protester för frihet.

Talmannen tillkännagav samtidigt att de övriga två finalisterna, Aura Lolita Chavez Ixcaquic från Guatemala och svensk-eritreanske Dawit Isaak, eller deras representanter, bjuds in till plenarsessionen i december till prisceremonin.

Demokratiska oppositionen i Venezuela
Venezuela har befunnit sig i politisk kris i många år nu. Det styrande partiet har stadigt kringskurit rättsstatsprincipen och den konstitutionella ordningen, och i mars 2017 berövade Högsta domstolen den demokratiskt valda nationalförsamlingen dess lagstiftande makt.

Samtidigt har antalet politiska fångar stigit till över 600 enligt den senaste rapporten från Foro Penal Venezolano ("Venezuelas straffrättsliga forum"). Bland de politiska fångarna märks prominenta oppositionsledare som Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos och Andrea González.

I juli beviljades oppositionsledaren Leopoldo López tillfälligt husarrest efter mer än tre år i fängelse, men i augusti 2017 flyttades han tillbaka till fängelse. En annan framstående oppositionspolitiker och tidigare borgmästare i Caracas, Antonio Ledesma, har suttit i husarrest sedan 2015. Hans tidigare borgmästarkollegor Alfredo Ramos i Iribarren och Daniel Ceballos i San Cristobal har också fängslats, liksom studentaktivisten Lorent Saleh. Två spanska medborgare, Andrea Gonzalez och Yon Goicoechea, återfinns också bland de politiska fångarna.

Sedan början av 2017 har över 130 oppositionella mördats och över 500 har godtyckligt fängslats.

Prisceremonin
Priset, som består av ett diplom och 50 000 euro kommer att delas ut vid ceremonin i Europaparlamentet i Strasbourg den 13 december 2017.

Finalisterna
Den demokratiska oppositionen i Venezuela var en av de tre finalisterna till Sacharovpriset 2017. Läs mer om de övriga finalisterna Aura Lolita Chavez Ixcaquic från Guatemala och den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak.

Om Sacharovpriset
Sacharovpriset för tankefrihet, uppkallat och inrättat till den ryske fysikern och människorättskämpen Andrej Sacharovs minne, inrättades 1988. Priset delas ut av Europaparlamentet varje år till individer eller organisationer som gjort särskilda insatser för människliga fri- och rättigheter. Förra årets vinnare var Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar.

Sacharovpriset processen steg för steg