Den demokratiska oppositionen i Venezuela mottar Sacharovpriset 2017 i kammaren  

 
 

Dela den här sidan: 

Den demokratiska oppositionen i Venezuela tar emot Europaparlamentets Sacharovpris den 13 december. Följ prisutdelningen live och titta på vår video för att lära dig mer om årets vinnare.

Venezuela befinner sig i en allvarlig politisk och ekonomisk kris. Inflationen har gjort att miljontals Venuzuelaner kämpar för att överleva, köpa mat och mediciner. Mer än 120 människor har dött sedan början på året i gatudemonstrationer främst riktade mot Nicolas Maduros regering.  Den oppositionsledda Nationalförsamlingen har fråntagits den mesta av sin makt, och, enligt Foro Penal Venezolano finns för närvarande fortfarande 300 politiska fångar i landet.

Sacharovpriset hedrar det venezuelanska folkets kamp

Den 26 oktober, tilldelade parlamentets talman och de politiska gruppledarna 2017 års Sacharovpris för tankefrihet till den demokratiska oppositionen i Venezuela. Detta inkluderar Nationalförsamlingen (som representeras av talmannen Julio Borges) och alla de politiska fångar som listas av Foro Penal Venezolano, vilka representeras av Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos och Andrea González.

– Jag tror att detta pris, mer än för parlamentet, är ett erkännande för den venezuelanska befolkningen. Venezuelas befolkning som i åratal och överallt kämpat för sin frihet, förklarade Borges för oss i en intervju.   

På onsdag kommer Julio Borges, Antonio Ledezma och familjemedlemmar, samt representanter för de övriga politiska fångarna, att närvara i Strasbourg för att ta emot Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet under en ceremoni i kammaren den 13 december kl 12.00.  

Följ live och ställ dina frågor

Följ prisutdelningen live på parlamentets webbplats och på parlamentets Facebooksida. Ceremonin kommer senare att följas av en presskonferens och en Facebook Live med representanter för Venezuelas demokratiska opposition senare kl 16.00.

Om Sacharovpriset

Europaparlamentet har delat ut Sacharovpriset för tankefrihet sedan 1988. Priset, som är uppkallat efter den Sovjetiske fysikern och politiske dissidenten Andrej Sacharov,  delas ut till individer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Nelson Mandela, Malala Yousafzai samt Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar är några av vinnarna genom åren.