Vinnaren av LUX filmpris i år: “Det handlar om en kvinna som vill rädda världen” (video) 

 
 

Dela den här sidan: 

“Woman at War” vann LUX filmpris 2018. I vår intervju pratade regissören Benedikt Erlingsson om klimatförändringar och utmaningarna de innebär för demokratin.

– Det handlar om demokrati, vinklade medier, och denna miljökamp och människors rätt att agera även om du bryter reglerna, så beskriver den isländske regissören sin film. Hans roliga och surrealistiska ”arthouse action thriller med mycket musik” använder den hisnande isländska naturen för att dramatiskt illustrera hur brådskande de miljöutmaningar vi står inför är.

"En varningsklocka"
– Min film är också en varningsklocka. Det finns en märklig kultur av förnekelse, och att skjuta på problemet. Det är vår livsstil vi måste förändra, och det är en stor utmaning för vår generation, sade Erlingsson under en Facebook liveefter att han mottagit priset.

Filmen Woman at war (Kona fer í stríð) berättar historien om Halla, en musiklärare som lever ett dubbelliv som passionerad miljöaktivist. Alltmedan hon planerar sin allra farligaste operation, att sabotera en aluminiumfabrik, som förstör det isländska höglandet, får hon veta att hennes ansökan för att adoptera ett barn äntligen godkänts, och att det finns en liten flicka som väntar på henne i Ukraina. I det ögonblicket ställs hon inför ett dilemma, hur hon ska kunna kombinera sin kamp för miljön, och hennes djupa önskan att bli mamma. Hon finner styrka i naturen och i människorna som hjälper henne.

På frågan om varför han valde en kvinnlig huvudperson (spelad av Halldóra Geirharðsdóttir) förklarade Benedikt Erlingsson:

– Det är konstant kvinnor som räddar världen. De använder ibland andra strategier än män. Världen behöver räddas i dessa dagar, och i kampen för miljön går ofta kvinnor i främsta ledet, sade han.

"Tre nyckelteman för Europas framtid"
Priset delades ut av Europaparlamentets talman Antonio Tajani i kammaren.

- Finalisterna tacklar tre nyckelteman för Europas framtid: riskerna med extrem nationalism, det brådskande utmaningarna för att rädda miljön och behovet att hitta samstämmiga svar på migrationsfrågan, sade han, och lade till:

- Genom att visa oss nya och personliga perspektiv på vårt Europa, bidrar ni avsevärt till den politiska debatt som dagligen pågår i den här institutionen.

Rösta i EU-valet
Benedikt Erlingsson hade också ett budskap om valet till Europaparlamentet nästa år.
- Vi är den sista generation som kan göra något åt klimatförändringarna. Om vi inte gör det, kommer det att vara för sen för våra varn. Det är därför som vi måste rösta, det är ett av de främsta instrument vi har i vår kamp för att rädda världen, sade han.

Finalisterna till LUX filmpris 2018 var Styx, Woman at war och The other side of everything. Ta reda på mer om dem och hur du kan se dem på en biograf nära dig.

Du har även möjlighet att välja din favorit, vilket kan innebära att du väljs ut att presentera vinnaren av Publikens särskilda omnämnande vid den internationella filmfestivalen i Karlova Vary i Tjeckien nästa år.

Under de senaste tolv åren har LUX-priset gett sitt stöd till mer än hundra europeiska filmer. Det gör det bland annat genom att finansiera textning till EU:s 24 språk för alla de tre finalfilmerna. Dessutom anpassas vinnarfilmen för personer med syn- och hörselnedsättning, och får stöd för internationell marknadsföring.