Europeiska Karlspriset för unga 2020 uppskjutet

Årets upplaga av Europeiska Karlspriset för unga, som vänder sig till unga mellan 16 och 30 år som driver projekt med en europeisk dimension har skjutits upp.

Gruppbild av representanter för de vinnande projekten
Vinnarna av Europeiska Karlspriset för ungdomar 2019

Från vänster till höger: Ida Eerola och Ville Jaara (Finland)  – Your European Citizenship, Alice Plata och Fabiano Catania (Italien) – EuroPhonica, Canan Yasar och Bouchra Ikherrazene  (Österrike) – Muslims against antisemitism

Europeiska Karlspriset för unga har skjutits upp

På grund av utbrottet av Covid19 har Europaparlamentet och stiftelsen för Europeiska Karlspriset i Aachen beslutat skjuta upp årets utgåva av tävlingen, inklusive prisceremonin i Aachen den 19 maj.

De sökande informeras personligen.

Vad är Europeiska Karlspriset för unga?

Europeiska Karlspriset för ungdomar arrangeras av Europaparlamentet och stiftelsen för det internationella Karlspriset i Aachen. Det delas ut årligen till projekt med en stark europeisk dimension som drivs av ungdomar mellan 16 och 30 år.

De tre vinnarna väljs bland 28 projekt som nomineras av en jury i varje medlemsstat. Förstapriset är 7 500 euro, andrapriset är 5 000 euro och tredjepriset 2 500 euro. Representanter från alla de 28 nominerade projekten bjuds in till en prisceremoni i Aachen på våren.


Reglerna

Projekten måste följa dessa kriterier för att kvalificera sig:

- de främjar en europeisk och internationell förståelse

- de stimulerar utvecklingen av en gemensam känsla av europeisk identitet och integration

- de fungerar som en förebild för unga som bor i Europa

- de ger praktiska exempel på européer som lever tillsammans som ett samhälle.

Den som har fler frågor kan vända sig via e-post till: ECYP2020@EP.europa.eu.


Vinnarna 2019

Förstapriset 2019 gick till ett radioprogram för studenter och unga yreksverksamma - Europhonica IT. Andrapriset gick till det finska projektet Ditt europeiska medborgarskap (Young European Citizenship) där människor kan lära sig om EU:s beslutsprocess och europeiska kulturer. Tredjepris gick till organisationen Muslimer mot antisemitism från Österrike. Läs mer om vinnarna.