På gång: förslag för att skapa ett bättre Europa under 2020

EU arbetar med en massa nya lagstiftningsförslag som ska underlätta livet i Europa. Läs vidare och upptäck vad som väntar under 2020.

EU arbetar med en massa nya lagstiftningsförslag som ska underlätta livet i Europa.

Klimatnödläget

En av EU:s topprioriteringar är att tackla klimatnödläget. EU-kommissionen arbetar med en så kallad grön giv som ska göra EU klimatneutralt senast 2050. Vi kan därför förvänta oss förslag om hållbara livsmedel, mer långlivade produkter, bekämpningsmedel, en strategi för biologisk mångfald fram till 2030 och planer för att minska skadliga utsläpp från flyg och sjöfart.

EU:s långtidsbudget

Förhandlingarna om EU:s budget för 2021–2027 fortsätter. Parlamentet vill att mer pengar ska gå till att bekämpa klimatförändringarna, främja innovation och skydda EU:s gränser.

Digitala tjänster

Kommissionen förväntas lägga fram förslag till dels en lag om digitala tjänster, dels en om artificiell intelligens. Den sistnämnda bör klargöra rättsliga frågor och bidra till ökade investeringar för företag i Europa som arbetar med artificiell intelligens. Parlamentet kommer att titta närmare på om automatiserade system för beslutsfattande kan snedvridas beroende på vilken algoritm som används.

Bankunionen

Krisen i euroområdet visade att EU:s finanssystem behöver bli mer integrerat. Under 2020 kommer parlamentet att arbeta med förslag för att fullborda bankunionen, bland annat ett system för att skydda besparingar och stödåtgärder om en bank går i konkurs.

Handelsavtal

Parlamentet kommer att rösta om handels- och investeringsavtal med Vietnam, som skulle avskaffa 99 % av tullarna. Dessutom kommer EU att fortsätta arbetet med nya avtal med andra länder, till exempel Australien och Nya Zeeland, Chile, Indonesien, Filippinerna, Marocko och Tunisien. Det pågår också förhandlingar om ett investeringsavtal med Kina.

Hälso- och sjukvård

I början av nästa år förväntas EU-kommissionen lägga fram en handlingsplan för kampen mot cancer, som ska granskas av parlamentet.

Passagerarrättigheter

Ett nytt förslag är på gång om att uppdatera rättigheterna för flyg- och tågresenärer. Parlamentets ledamöter vill särskilt stärka rättigheterna för personer med funktions­nedsättning.

Utvidgning

EU fortsätter att föra samtal med länder som vill ansluta sig till unionen. Parlamentet förespråkar att EU ska inleda anslutningsförhandlingar med Albanien och Nordmakedonien eftersom de nu uppfyller de uppställda kraven. Ledamöterna kommer också att diskutera hur framtidsutsikterna för anslutning ser ut för länderna på västra Balkan.

Brexit

I dagsläget är det tänkt att Storbritannien ska lämna EU senast den 31 januari 2020, men det kan bli tidigare om utträdesavtalet godkänns av det brittiska parlamentet och Europaparlamentet.

När utträdesavtalet väl har godkänts blir nästa steg att förhandla fram ett avtal om de framtida relationerna mellan EU och Storbritannien, som skulle omfatta frågor som handel och samarbete när det gäller försvar, miljö och kampen mot terrorism.

Säkerhet

Parlamentet och rådet förhandlar just nu om förslag om hur man kan bekämpa spridningen av terrorisminnehåll på nätet. Man diskuterar också tillfälliga gränskontroller i Schengen­området, och kommissionen förväntas dessutom lägga fram ett förslag om att säkra EU:s gränser nästa år.

Schumandeklarationen

Den 9 maj är det 70 år sedan Frankrikes utrikesminister Robert Schuman föreslog att man skulle inrätta en europeisk kol- och stålgemenskap. Det var första steget mot det som med tiden skulle bli dagens EU.