Sassoli om corona: Läget är allvarligt och parlamentet kommer inte stå och titta på 

 
 

Dela den här sidan: 

EU måste ta täten för att starta om den europeiska ekonomin efter coronakrisen, sa Europaparlamentets talman David Sassoli till EU-ledarna 26 mars.

Europaparlamentets talman David Sassoli när han medverkade under videokonferensen vid EU-toppmötet.  

Sassoli talade i början av den videokonferens där EU-ledarna, under torsdagen, diskuterade hur utbrottet av coronaviruet ska hanteras. Han sa att även om det just nu är viktigt att fokus ligger på de hälsorelaterade åtgärderna så är det nödvändigt att tänka på hur man ska ”relansera den europeiska ekonomin, skydda sysselsättningen och vår sociala modell”.

— Vi vet redan säkert att utbrottet av Covid-19 kommer att utlösa en nedgång utan motstycke i den europeiska ekonomin, i en tid då vi redan led av låg tillväxt och alltför låg inflation. Vi har inte råd med att den allvarliga hälsokris som vi nu upplever utvecklas till en finansiell, ekonomisk, social och politisk kris, sa David Sassoli.

Sassoli pekade på de betydande EU-åtgärder som redan vidtagits, till exempel det paket som kommissionen lagt fram. Men han framförde också att det kommer bli viktigt att öka kapitalet i Europeiska investeringsbanken, för att kunna stödja små och medelstora företag.

Gemensam skuldmekanism

Ett annat initiativ som talmanen nämnde var behovet av en gemensam skuldmekanism, ”som gör det möjligt för oss att skaffa finansiering från marknaden på grundval av lika villkor för alla, och att finansiera den politik som behövs för att starta om unionen efter pandemin”.

— Ingen ska dra sig tillbaka. Alla måste känna sig engagerade i att skydda våra länder. Denna kris kommer antingen att avslöja vår verkliga förmåga att bygga Europas framtid eller så kommer det innebära ett nederlag för det europeiska projektet, tillade han.

Han sa också att det är avgörande att säkerställa att EU-institutionernas arbete fortlöper.

— Vi måste visa för våra medborgare att EU är svaret på den här nödsituationen och krisen som kommer följa.

— Parlamentet kommer att förbli öppet och vi hoppas få nödvändiga åtgärder att rösta om snart. Läget är allvarligt och parlamentet kommer inte stå och titta på, sa Sassoli.