Framåtblickar: Detta arbetar ledamöterna med fram till årsskiftet

Under de kommande månaderna ska ledamöterna rösta om EU:s långtidsbudget, en ny klimatlag och fortsätta debatten om Europas framtid.

Långtidsbudgeten och EU:s återhämtning

I maj föreslog EU-kommissionen ett 750 miljarder euro stort ekonomiskt stimulanspaket som tillsammans med en reviderad budget för EU för åren 2021-2027 på 1,1 biljoner euro ska mildra effekterna av coronapandemin och bana väg för en hållbar framtid. Förslagen ska förhandlas mellan parlamentet och medlemsländerna i rådet.


Den gröna given

I september kommer parlamentets miljöutskott rösta om EU:s klimatlag, som kommissionen föreslog i mars, med syftet att göra EU klimatneutralt till år 2050. Lagstiftningen kommer antagligen att gå till omröstning i kammaren i oktober.


Konferens om Europas framtid

Konferensen om Europas framtid är ett nytt initiativ för att undersöka vilka förändringar som behövs för att bättre rusta EU för framtiden. Konferensen skulle ha dragit igång i maj men försenades på grund av covid19-pandemin. I en resolution som ledamöterna röstade igenom i juni betonade parlamentet att konferensen bör starta “så snart som möjligt under hösten 2020”. Konferensen beräknas pågå under två år.


Det brittiska EU-utträdet

Diskussioner pågår om ett avtal med EU:s och Storbritanniens framtida relationer. Enligt det nuvarande utträdesavtalet finns en övergångsperiod fram till slutet av december 2020, så båda parter strävar efter att slutföra förhandlingarna före årets slut. Ett avtal kan bara träda ikraft om det godkänts av Europaparlamentet.

Digitala tjänster

Som del av den Europeiska digitala strategin, har kommissionen offentliggjort att den kommer att presentera ett lagstiftningspaket för digitala tjänster i slutet av år 2020. Syftet är att stärka den gemensamma marknaden för digitala tjänster. Utskotten för den inre marknaden och konsumentskydd, för medborgerliga rättigheter och för rättsliga frågor har alla presenterat sina respektive betänkandeutkast. Utskotten beräknas rösta under september månad.

Industristrategi

I mars 2020 presenterade kommissionen en ny industristrategi för Europa för att säkerställa att europeiska företag kan göra omställningen mot klimatneutralitet och en digital framtid. Parlamentets utskott för industri-, forsknings- och energifrågor kommer att rösta om sitt eget betänkande i frågan i september, och kammaren förväntas rösta två månader senare.

Jordbruksreform

Den sista fasen i förhandlingarna om hur EU:s jordbrukssektor bör se ut efter år 2020 kommer att bero på hur överenskommelsen om EU:s budget 2021-2027 kommer att se ut och den Europeiska gröna given.


Migrationspakten

Kommissionen kommer att presentera en ny migrations- och asylpakt så snart en preliminär överenskommelse om EU:s budget nåtts mellan medlemsländerna. Parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter arbetar för närvarande på ett betänkande om nya legala vägar för arbetskraftsinvandring till EU.


Tågpassagerares rättigheter

The EU is working on new rules to strengthen rail passenger rights, including higher compensation in case of delays and more assistance for people with disabilities. The aim is to be done with this legislative file before 2021, which the Commission has proposed should be the European Year of Rail. After an interruption caused by the Covid-19 pandemic, the interinstitutional negotiations resumed in June.


Crowdfunding

I mars 2018, som en del av sin handlingsplan för “fintech” (tekniska innovationer inom den finansiella sektorn), presenterade kommissionen en förordning för tjänsteleverentörer inom gräsrotsfinansiering, s.k. ”crowdfunding”. EU:s marknad för crowdfunding är underutvecklad jämfört med andra världsekonomier, på grund av avsaknaden av gemensamma regler inom EU. Exakt två år efter att kommissionen presenterat sitt förslag, nådde parlamentets ekonomiutskott ett provisoriskt avtal med rådet.