LUX-prisets publikvecka: se på filmer och betygsätt 

 
 

Dela den här sidan: 

Ta reda på var du kan se filmerna som nominerats till LUX-Publikpriset 2021 och hur du kan rösta på din favorit.

En runda till, Collective och Corpus Christi är finalisterna till LUX-Publikpriset  

Thomas Vintenbergs Oscarsvinnare En runda till, Collective av Alexander Nanau och Corpus Christi av Jan Komasa (som båda nominerades till Oscars 2021 respektive 2020) är de de tre finalisterna till Europaparlamentets och European Film Academys filmpris LUX-Publikpriset 2021.


Så ser du filmerna

Filmerna kommer att visas gratis under LUX-prisets publikvecka från den 10 till 16 maj via nätet. Information om svenska visningar finns här.

Se vår livedebatt med regissörer och skådespelare på Facebook den 14 maj kl 17.00


Finalisterna

En runda till av den danske regissören Thomas Vinterberg (originaltitel Druk)
Har du hört om en norsk psykologs obskyra teori att en liten mängd alkohol i blodet öppnar våra sinnen, ökar vår kreativitet och håller oss lyckliga? Fyra gymnasielärare experimenterar med teorin, och vad som först förefaller vara ett botemedel mot en medelålderskris tar snart en dramatisk vändning. Vinterbergs film handlar inte bara om att dricka utan har ett djupare budskap om hur vi kan möta livets med- och motgångar och vara ärliga med dem. Filmen vann en Oscar 2021 i kategorin Bästa internationella film. Leonardo DiCaprios produktionsbolag planerar att göra en engelskspråkig remake.


Collective av den rumänske regissören Alexander Nanau (originaltitel Colectiv)
Den omskakande dokumentären har fått sitt namn efter en nattklubb i Buklarest där en brand tragiskt tog 27 unga människors liv och skadade ytterligare 180 år 2015. Dokumentären följer ett team journalister som undersöker varför 37 av brännskadeoffren dog på sjukhus trots att deras skador inte var livshotande. Dokumentären avslöjar fasansfull nepotism och korruption som kostar liv, men visar också hur modiga och beslutsamma människor kan få korrupta system på fall. Filmen nominerades 2021 till Oscar i kategorierna Bästa internationella film och Bästa dokumentärfilm.


Corpus Christi av den polske regissören Jan Komasa (originaltitel Boże Ciało)
Filmen baseras delvis på den verkliga historien om en ung brottsdömd som upplever en spirituell transformation och vill bli präst. Genom ett ödets nyck får han ansvar för en församling i en avlägsen polsk by. När historien utvecklar sig konfronterar han tragiska hemligheter som äter upp samhället. Genom den karismatiske prästens historia reflekterar Komasa över vad som skapar ett samhälle och vad som gör oss mottagliga för både falska och verkliga ledare. Filmen nominerades 2020 till en Oscar i kategorin Bästa internationella film.

Så röstar du

I år kommer vinnaren att väljas av Europaparlamentarikerna tillsammans med allmänheten, då vardera grupp får 50 procent av rösterna. Betygsätt filmerna med mellan 1 och 5 stjärnor på webbplatsen www.luxaward.eu senast den 23 maj. Om du ändrar dig, kan du ändra ditt betyg. Det är bara din sista röst som räknas. Om du röstar har du också chansen att närvara vid nästa European Film Awards-ceremoni i december 2021.


Om LUX - Publikpriset

Europaparlamentet lanserade LUX-priset år 2007 med målet att främja produktion och distribution av europeisk film, att uppmuntra reflektion om aktuella politiska och sociala frågor och för att fira europeisk kultur. I år har Europaparlamentet slagit sig samman med European Film Academy, Europeiska kommissionens och Europa Cinemas nätverk för att med det omdöpta LUX - Publikpriset nå en bredare publik. Alla de tre finalisterna har textats till alla de officiella EU-språken. Vinnaren kommer också att anpassas för synskadade och döva.