“Dags att öppna upp för medborgarna” – Konferensen om Europas framtid lanserad  

 
 

Dela den här sidan: 

Konferensen om Europas framtid lanserades officiellt den 9 maj med ett evenemang i Europaparlamentet i Strasbourg.

Via konferensen får européerna möjlighet att berätta om sina idéer för Europa och formulera förslag för framtid EU-politik.

Invigningen var i fokus vid firandet av Europadagen. I april lanserades den flerspråkiga digitala plattformen som ska samla in bidrag och stimulera debatt.

Frankrikes president Emmanuel Macron, Europaparlamentets talman David Sassoli, Portugals premiärminister António Costa och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talade vid ceremoni inför en publik bestående av Erasmus+-studenter och företrädare för konferensens styrelse.

Dessutom medverkade över 500 medborgare på distans via storskärmar utplacerade i kammaren. Ministrar, ledamöter, nationella parlamentariker och andra gäster deltog också på distans.


Alla européer får bidra

Talarna vid konferensen betonade alla att konferensen innebär en möjlighet för människor att engagera sig och forma EU:s framtid.

– Vi befinner oss i en tid när medborgarna vill ta ansvar, de vill påverka politiken som styr deras vardag, deras framtid och planetens framtid, sade Europaparlamentets talman David Sassoli.
– Det är dags att öppna upp för att involvera medborgarna mer, och det är syftet med den här konferensen.

Frankrikes president Emmanuel Macron höll inledningsanförandet vid ceremonin.

– Vår union behöver få en fläkt av nytt demokratiskt liv, och det är syftet med konferensen om Europas framtid som vi lanserar här tillsammans idag, sade han.

– Jag hoppas att den här konferensen ser de stora projektens, de stora ambitionernas och de stora drömmarnas återkomst.

Portugals premiärminister António Costa medverkade som företrädare för rådets ordförandeskap.

– Den här officiella lanseringen av konferensen om Europas framtid är ett budskap om tilltro till framtiden som vi vill förmedla till alla Europas medborgare, sade Costa, och vände sig till alla som följde evenemanget:

– Konferensen är öppen. Den är öppen så att ni alla kan delta.


”En möjlighet att föra samman européer”

– Vi måste lyssna till alla röster - vare sig de är kritiska eller berömmande - för att säkerställa att vi ordentligt följer upp om vad som än beslutas. Men jag tror att den här konferensen är en verklig möjlighet att föra samman européer och att samlas kring en gemensam ambition för vår framtid, liksom tidigare generationer gjorde, sade kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

De tre medordförandena för konferensens styrelse, Guy Verhofstadt (Europaparlamentet), Ana Paula Zacarias (rådet) och Dubravka Šuica (EU-kommissionen) svarade på inspelade frågor.

Den franska violinisten Renaud Capuçon och Karski-kvartetten - en stråkkvartett bestående av polska och franska musiker baserade i Bryssel - framträdde live.

Har du förslag på vad EU bör göra? Dela dem på konferensens digitala plattform och engagera dig.