På gång i Europaparlamentet i höst: Klimatinsatser, folkhälsa och Europas framtid

Ledamöterna kommer att hantera fler viktiga frågor efter sommaruppehållet, inklusive krafttag för klimatet, folkhälsa och digitala tjänster.

Europaparlamentet har ett fullspäckat schema när det möts igen efter sommaruppehållet

Tillståndet i EU

Det politiska året drar igång med Debatten om tillståndet i EU då ledamöterna frågar ut kommissionsordförande Ursula von der Leyen om kommissionens arbete under det senaste året, och de viktigaste prioriteringarna och utmaningarna under året som kommer. Debatten sker i Strasbourg den 15 september.


Klimatinsatser

I mitten på juli presenterade EU-kommissionen ett paket med initiativ kopplade till den Europeiska gröna given, vilken ska möjliggöra för EU att minska sina växthusgasutsläpp till åtminstone 55 procent till år 2030 jämfört med 1990 års nivåer.

Parlamentet kommer att fastställa sin ståndpunkt om förslagen, som sträcker sig alltifrån att snabba på utvecklingen av infrastruktur för alternativa bränslen till att inför en ny koldioxidavgift på importer.


Beredskap för hälsokriser

Coronapandemin har visat att när en hälsokris slår till behöver länder samarbeta för att hitta lösningar.

Parlamentet har antagit sin förhandlingsståndpunkt om att förstärka mandatet för EU:s läkemedelsmyndighet och kommer i september att besluta om sina ståndpunkter i ytterligare två ärenden: EU:s smittskyddsmyndighet och att förbättra beredskapen för gränsöverskridande hälsohot. Därefter kommer ledamöterna att föra samtal med EU-ländernas regeringar om att förhandla fram överenskommelser.


Konferensen om Europas framtid

Ledamöterna kommer att aktivt medverka i arbetet med Konferensen om Europas framtid vars syfte är att föreslå förändringar av EU baserat på idéer från medborgarna. Totalt 108 ledamöter ingår i konferensens plenarförsamling, som kommer att mötas nästa gång den 22-23 oktober.


Jordbrukspolitik

Europaparlamentariker och medlemsländernas regeringar nådde en överenskommelse i slutet på juni om den gemensamma jordbrukspolitiken för åren 2023-2027. EU-finansieringen ska främja ekologiskt jordbruk, hjälpa till att främja biologisk mångfald, och stödja småjordbruk och yngre lantbrukare. Kammaren förväntas rösta om reglerna i slutet på året.


Digitala tjänster

Parlamentets utskott för den inre marknaden arbetar på en lagstiftningsakt för digitala tjänster och en för digitala marknader, vilka syftar till att reglera stora plattformar och skapa säkrare digitala utrymmen där användarnas grundläggande rättigheter respekteras.

Dessutom finns en förlängning av roaming-reglerna på dagordningen. Reglerna ska trygga att slutanvändare inom EU inte drabbas av extra avgifter när de ringer eller surfar på sina mobiltelefoner i andra EU-länder. Förlängningen skulle gälla ytterligare tio år från 2022. Därutöver ska de sänka taket för priser som operatörer tar ut av varandra när konsumenter använder deras nätverk.


Minimilöner och lönetransparens

Parlamentets sysselsättningsutskott kommer i höst att rösta om planer för att trygga rimliga minimilöner inom hela EU.

Ett separat förslag om öppenhet kring lönesättning ska ge anställda rätt att begära anonymiserad information från sin arbetsgivare om hur mycket andra anställda tjänar. De skulle minska diskriminering på arbetsplatsen och hjälpa till att minska lönegapet mellan könen.


Granskning av återhämtningsplaner och rättsstatsprincipen

Utöver sin lagstiftande roll kommer parlamentet att fortsätta granska kommissionens arbete med återhämtningsplanen, hålla regelbundna möten med vice-ordförande Valdis Dombrovskis och kommissionär Paolo Gentiloni som ansvarar för finansfrågor om de nationella återhämtningsplanernas utveckling.

Parlamentet följer också noga hur kommissionen försvarar EU:s värden och principer. Det har uppmanat kommissionen att använda den nya lag som villkorar EU:s budgetutbetalningar till hur väl medlemsländerna respekterar rättsstatsprincipen, och har betonat att om kommissionen inte agerar kommer parlamentet att ta ärendet till EU-domstolen.


Särskilda utskott och undersökningskommittéer

Ett antal tillfälliga utskott och en undersökningskommitté som Europaparlamentet inrättat kommer att fastställa sina rekommendationer under hösten. Dessa är:


Sacharovpriset

I december kommer parlamentet att dela ut Sacharovpriset för tankefrihet som hyllar aktivister som kämpar för mänskliga rättigheter och demokrati runt om i världen. Förra året tilldelades den demokratiska oppositionen i Belarus priset.