Parlamentets talman Roberta Metsola: “Gör era röster hörda”

Parlamentets talman Roberta Metsola svarade på frågor kring hälsa, klimatet och ojämlikhet. Läs mer om vad hon sade.

Roberta Metsola i intervju
Facebook-live intervju med Europaparlamentets talman Roberta Metsola

Under en Facebook live intervju den 8 februari, talade den nyligen valda talmannen för Europaparlamentet, Roberta Metsola, om den senaste undersökningen från Eurobarometer, folkhälsan, klimatförändringarna, fattigdom och ojämlikhet och om att skapa en mer inkluderande lagstiftning och stärka parlamentets roll i EU.

Medborgarnas prioriteringar: folkhälsan, klimatet och bekämpa fattigdom

Enligt Eurobarometerns undersökning, vill EU:s medborgare att parlamentet gör folkhälsan till en topprioritering. Talmannen sade att EU inte har så stor beslutsbefogenhet på området men underströk att då det krävdes gick EU samman för att inskaffa medicinsk utrusning och vaccin.

– Parlamentet ledde arbetet för att möjliggöra det, sade hon.

Klimatförändringarna är en annan prioriterad fråga för EU:s medborgare. När Metsola tillfrågades om EU gör tillräckligt för klimatet sade hon att det är en så pass viktig fråga att man aldrig kan göra för mycket.

Vi kan inte längre vänta och säga att klimatförändringarna får hanteras av en framtida generation.
Roberta Metsola
Europaparlamentets talman

Metsola sade att parlamentet har varit, och kommer fortsätta vara ambitiöst när det kommer till klimatet. Parlamentet kommer fortsätta att driva på de andra institutionerna att gå vidare för att uppnå klimatmålen. 

– Nu är det dags att genomföra överenskommelsen, sade hon.

Om EU:s roll i att bekämpa fattigdom underströk Metsola behovet av att fokusera på kön eftersom kvinnor har drabbats hårdare av coronapandemin. Finansieringen som godkänts som en del av det ekonomiska återhämtningspaketet kommer att inkludera stöd för omställningen till grön energi och digitaliseringen. Det ska hjälpa till att täppa igen klyftorna som fortfarande är tydliga i vissa medlemsländer, sade hon.

Hon sade också EU måste fortsätta att öka kunskapen och förståelsen kring vacciner då vaccinationsgraden fortfarande är låg i vissa länder.

En lagstiftning som inkluderar

Metsola hyllade parlamentets försvar av HBTQI-rättigheter och dess fördömande av attacker mot dessa rättigheter i länder som Polen och Ungern. Hon sade också att parlamentet måste agera för att bekämpa ojämlikhet mellan könen, så som löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

Om reproduktiva rättigheter sade Metsola:

– Parlamentets ståndpunkt är tydlig, rättigheterna ska alla åtnjuta och det är ståndpunkten jag främjar som parlamentets talman. Min ståndpunkt är densamma som parlamentets.

Engagera unga i EU:s framtid

Som den tredje kvinna som leder Europaparlamentet sade Metsola att hon är tacksam för alla de kvinnor före henne som rev ned murar. Till unga flickor gav hon rådet

– Höj rösten. Vänta aldrig på att någon annan ska föra din talan. Din röst kan höras lika mycket, och dina argument är viktiga, sade hon. 

Hon bjöd också in unga att dela sina idéer om Europa genom att delta i konferensen om Europas framtid.

– Skicka in dina tankar och idéer, vi kommer att lyssna på dem. Det är vårt ansvar inför nästa val år 2024, vi behöver övertyga alla att detta är en plats värld att bevara, för vi arbetar för er, sade hon.

Metsola betonade att parlamentet har ett gyllene tillfälle att dra lärdomar från pandemin och omvandlas till en modern och effektiv institution. Hon undersök att parlamentet vill ha makten att föreslå lagstiftning, eftersom medborgarna vill att parlamentet, som den enda direktvalda av EU:s institutioner, gör mer.

– Låt oss inte gömmer oss bakom politisk oförmåga eller ovilja genom att säga att det inte finns en lösning, sade hon.

Mer information