LUX - Publikpris 2024: de fem finalisterna 

 
 

Dela den här sidan: 

Läs mer om de fem filmer som tävlar om att vinna LUX-publikpris 2024.

Filmerna presenterades under en ceremoni på filmfestivalen i Venedig den 1 september. De är:

  • 20 000 arter av bin
  • Fallen Leaves
  • On the Adamant
  • Smoke Sauna Sisterhood
  • The Teachers' Lounge.

Finalisterna valdes ut av LUX urvalspanel, som består av filmexperter från hela Europa.

Nu är det upp till dig att utse vinnaren: se filmerna och betygsätt dina favoriter på LUX-prisets plattform.

Förra året, tillsammans med parlamentsledamöter, hjälpte 45 000 människor i hela EU till att utse en vinnare, vilket gör detta till ett av de mest publikdrivna filmpriserna i världen.

Finalisterna

20 000 Species of Bees, av den spanska regissören Estibaliz Urresola Solaguren, berättar historien om ett åttaårigt barn som blir förvirrad av hur folk tilltalar henne. Under en sommar i ett hus i en by med anknytning till biodling utforskar hon sin könsidentitet tillsammans med kvinnorna i sin familj, som samtidigt reflekterar över sin egen kvinnlighet.

I Fallen Leaves av den finske regissören Aki Kaurismäki möts två ensamma själar som söker efter kärlek av en slump en natt i Helsingfors. Deras möte försvåras av alkoholism, borttappade telefonnummer, missförstånd och livet i allmänhet, som har en förmåga att inte alltid vara "precis som på film".

On the Adamant, av den franske regissören Nicolas Philibert, är en dokumentär om ett unikt daghem: en flytande struktur på Seine i hjärtat av Paris. Medan den flyter är denna plats ett ankare i tid och rum för vuxna som lever med psykiska sjukdomar. Filmen bjuder in oss att gå ombord och träffa de patienter och vårdgivare som ger dagcentret liv varje dag.

Smoke Sauna Sisterhood av den estniska regissören Anna Hints berättar historien om en grupp kvinnor som samlas i rökbastuns trygga mörker för att dela med sig av sina innersta tankar och hemligheter. Omslutna av tät värme blottar de allt för att driva ut rädslor och skam och återfå sin styrka.

Filmerna presenterades av vice talman Evelyn Regner (S&D, Österrike) och ledamöterna Laurence Farreng (Renew, Frankrike), Ibán García del Blanco (S&D, Spanien), Emmanuel Maurel (GUE/NGL, Frankrike), Salima Yenbou (Renew, Frankrike) och Željana Zovko (EPP, Kroatien).

Se och betygsätt 

De fem nominerade filmerna kommer att visas på biografer i hela Europa med undertexter på EU:s 24 officiella språk.

Glöm inte att betygsätta filmerna efter du sätt dem via LUX-publikprisets plattform.

Vinnaren kommer att presenteras vid en ceremoni i Europaparlamentet i mars 2024.

LUX-publikpris arrangeras av Europaparlamentet och Europeiska filmakademin i samarbete med Europeiska kommissionen och Europa Cinema och kombinerar den europeiska publikens betyg med parlamentsledamöternas betyg i en av de största filmjuryerna i Europa.

Europaparlamentet inrättade LUX-publikpriset 2007 för att hjälpa till att distribuera EU-filmer med hög konstnärlig kvalitet som speglar den kulturella mångfalden i och utanför Europa och som berör frågor av gemensamt intresse, såsom mänsklig värdighet, jämlikhet, icke-diskriminering, inkludering, tolerans, rättvisa och solidaritet.