Handla på nätet: Stopp för geoblockering och omdirigeringar till nationella butiker
Goda nyheter för nätshoppare: slut på geoblockering och omdirigeringar till nationella butiker. Reglerna som Europaparlamentet röstat igenom trädde ikraft den 3 december 2018.
Många européer handlar dagligen via nätet, allt från kläder och elektronik till möbler. 57 procent av alla EU-medborgare handlade något på nätet 2017, och i Sverige var de så många som 81 procent. Att handla på nätet är inget som stannar vid gränsen, under 2017 kom en tredjedel av handeln från återförsäljare i andra EU-länder. Men trots detta återstår många hinder för nätshopparen.
Den 3 december började förordningen som sätter stopp för geoblockering att gälla. Enligt förordningen måste återförsäljare ge konsumenter tillgång till varor och tjänster enligt samma villkor över hela EU, oavsett var de kopplar upp sig ifrån. Ledamöterna godkände förordningen den 6 februari 2018.

Vad är geoblockering?
Varje begränsning som näthandlare applicerar på kunderna beroende på nationalitet, bosättningsland eller varifrån kunden kopplar upp sig.
Exempel; om du befinner dig i Sverige, och vill handla från en tysk webbplats. Du fyller din kundvagn, kontrollerar att du valt rätt storlek och klickar på ”köp”. Meddelandet ”Du kommer att omdirigeras till den svenska versionen av den här webbplatsen” dyker upp på din skärm, och du hamnar helt plötsligt på den svenska sidan av webbplatsen där din vara inte finns. Denna omdirigering är ett av många hinder för den som shoppar via nätet att fritt välja vilken butik de vill handla ifrån.
Andra typer av kunddiskriminering kan handla om:
- att webbplatsen inte accepterar betalkort från andra länder
- att kunden inte kan registrera sig på webbplatsen på grund av sin fysiska adress eller varifrån han eller hon kopplar upp sig från, t.ex. baserat på IP-numret.
En studie från EU-kommissionen som analyserade tusentals webbplatser över hela EU upptäckte att i bara 37 procent av fallen kunde köpare från ett annat EU-land genomföra köpet av varan de önskade. I resten av fallen upplevde köparen någon typ av begränsning, det vi kallar geoblockering.
Varför parlamentet stoppar geoblockering
Europaparlamentet har velat stoppa diskrimineringen så att människor ska kunna dra nytta av den integrerade gemensamma marknaden, både online och offline.
Roza Thun (EPP, Polen) ansvarade för lagstiftningens behandling i Europaparlamentet.
– Efter roamingen, och portabiliteten (reglerna för att ta med sig streaminginnehåll till andra EU-länder), är jag väldigt stolt över att vi, i samarbete med EU-kommissionen, lyckade hitta en lösning på problemet med geoblockering. Det kommer att gagna miljoner medborgare, sade hon.
De nya reglerna kommer att gälla en rad olika varor och tjänster, inklusive:
- fysiska varor, såsom möbler och elektronik
- tjänster på nätet, såsom molntjänster och webbhotell
- underhållningstjänster, till exempel biljettförsäljning till nöjesparker och konserter

Vad händer med geoblockering från andra produkter?
Europaparlamentet har säkerställt att EU-kommissionen kommer att genomföra en utvärdering av hur stoppet för geoblockering fungerat inom två år. Kommissionen ska då beakta upphovsrättsskyddat material, såsom e-böcker och andra audiovisuella produkter, vilka för närvarande exkluderas från reglerna.