Så påverkar covid-19 utbyten med Erasmus och EU:s solidaritetskår

Hur drabbar pandemin de 170 000 unga människor som deltar i Erasmus+ eller i den Europeiska solidaritetskåren? Vad kan EU göra för at hjälpa?

Covid19-krisen har slagit hårt mot utbildningsväsendet. Stängda universitet och reseförbud har skapat utmaningar för deltagare i gränsöverskridande mobilitetsprogram som Erasmus+ studentutbyten och Europeiska solidaritetskåren.

För närvarande deltar 165 000 unga runt om i Europa i Erasmus-utbyten och ytterligare 5 000 är engagerade i volontärprojekt.

Faktaruta: Erasmusstudenter under covid-19*

  • 25 procent av studentutbytena ställdes in på grund av covid-19
  • 37,5 procent av studenterna upplevde minst ett stort problem kopplat till deras utbyte (exempelvis att inte kunna åka hem, eller problem med boendet).
  • hälften av studenterna vars program fortsatt har fått genomföra sina kurser online istället.
  • 34 procent har antingen erbjudits kurserna delvis online eller fått delar av kurserna inställda (*Källa: Erasmus studentnätverk)

Så hjälper EU till

För att så mycket som möjligt minska de negativa effekterna för unga som volontärarbetar eller som deltar i Erasmus-utbyten, har EU-kommissionen sagt att de vill göra alla programmen så flexibla som är juridiskt möjligt.

Kommissionen har rekommenderat nationella myndigheter som hanterar utbytesprogrammen att tillämpa ”force majeure”-regler, som innebär att de kan utvärdera möjligheten att godkänna ytterligare utgifter upp till maxtaket för stipendierna, och att skjuta fram planerade aktiviteter 12 månader.

Parlamentets utskott för kultur- och utbildningsfrågor har uppmanat kommissionen att göra allt den kan för att erbjuda stöd, tydlig information och garantier för deltagare.

I ett brev till kommissionär Mariya Gabriel som ansvarar för ungdoms- och utbildningsfrågor bad Europaparlamentarikerna kommissionen att:

  • Tillämpa maximal flexibilitet, särskilt för att hjälpa dem som tvingats återvända till sina hemländer av säkerhetsskäl
  • Återbetala alla extra kostnader kopplade till Covid-19
  • utbytesstudenter och deltagare i programmet för solidaritetskåren bibehåller sin status
  • utbytesstudenter inte förlorar det akademiska året och kan får sina ECTS-poäng (European Credit Transfer and Accumulation System) genom studier på distans
“Vi har en skyldighet att se till att de som anmälde sig till våra program får den hjälp och det stöd de behöver. 2020 års studenter behöver oss.”
Sabine Verheyen
(EPP, Tyskland), ordförande i kultur- och utbildningsutskottet
Källa "“Vi har en skyldighet att se till att de som anmälde sig till våra program får den hjälp och det stöd de behöver. 2020 års studenter behöver oss.”" Öppnas i ett nytt fönster

Om Erasmus

  • Startade som ett studentutbytesprogram 1987, men erbjuder sedan 2014 också möjligheter för lärare, praktikanter och volontärer.
  • Omfattar i dagsläget 33 länder (alla EU:s 27 medlemsländer samt Storbritannien, Turkiet, Nordmakedonien, Norge, Island och Liechtenstein) och är öppet för partnerländer över hela världen
  • Mer än 9 miljoner människor har deltagit i Erasmus+-programmet under de senaste 30 åren, och bara under år 2017 (när beräkningen gjordes) nyttjade nästan 800 000 människor programmet.
Bild på student ©Franz12/AdobeStock
Hur påverkas Erasmus av Covid-19 ©Franz12/AdobeStock

Ledamöterna har också bett kommissionen att hålla utskottet uppdaterat om de deltagare som deltar i ett utbyte, deras situation och åtgärderna på plats för att hjälpa dem. Den 4 maj debatterade utskottet återigen frågan med kommissionärerna Breton och Gabriel.

Läs om tio saker EU gör för att tackla och mildra Covid-19

Om Solidaritetskåren

  • Skapades 2018 för att ersätta Europeiska volontärtjänsten
  • Vill ge unga möjligheten att volontärarbeta eller arbeta med projekt i sitt hemland eller utomlands
  • Vill hjälpa utsatta runt om i Europa genom att sammanföra unga människor som vill bygga ett mer inkluderande samhälle