Coronaviruset: tidslinje över EU:s insatser år 2020

EU vidtar flera åtgärder för att hantera coronapandemin och dess inverkan. Kolla in vår tidslinje för en tydlig bild av vad EU gjort.

Ta reda på vad EU gör för sjukvård, forskning, ekonomi, arbetsmarknad, samhälle, resor och transport.

Läs också vår tidslinje för 2022, 2021 och 2020.

SJUKVÅRDEN

Stöd till offentlig hälso- och sjukvård och garantier för tillräcklig sjukvårdsutrustning

  • infographic illustration

    20 miljoner snabbtester för medlemsstaterna

    18 december 2020

    EU-kommissionen föreslår gemensamma regler för användning, validering och ömsesidigt erkännande av snabbtest mot antigener. Dessutom görs över 20 miljoner tester tillgängliga för medlemsstaterna.

  • infographic illustration

    EU:s hälsoprogram

    14 december 2020

    Rådet och parlamentets förhandlare godkänner sin ståndpunkt för hälsoprogrammet EU4Health som syftar till att tackla gränsöverskridande hälsohot och bygga tåliga europeiska sjukvårdssystem. Tack vare parlamentet ökades finansieringen till 5,1 miljarder euro för perioden 2021–2027. Europeiska kommissionen lade fram förslaget till det nya programmet den 28 maj.

  • infographic illustration

    En europeisk hälsounion

    11 november 2020

    Kommissionen presenterar en första uppsättning åtgärder för att inrätta en europeisk hälsounion som säkerställer bättre beredskap och svarsförmåga vid den nuvarande och framtida hälsokriser. Förslaget inkluderar att införa en europeisk mekanism för hälsoinsatser som självständigt och snabbare kan utlysa ett nödläge, samt ett förstärkt mandat för den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och den Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC).

  • infographic illustration

    Förenklad import av sjukvårdsutrustning

    28 oktober 2020

    För att enklare kunna frakta medicinsk utrustning från tredjeländer upphävs tillfälligt tullar och moms på importer. Undantaget, som redan gäller från och med den 30 januari 2020, förlängs till och med april 2021. Dessutom kommer nya regler att ge momsbefrielse för försäljning av vaccin och testkit till sjukhus och allmänpraktiserande läkare.

  • infographic illustration

    Tackla läkemedelsbrist

    17 september 2020

    I en resolution som parlamentet godkände den 17 september uppmanar ledamöterna EU att bli mer självhushållande på hälsoområdet genom att trygga tillgång, återupprätta lokal läkemedelstillverkning och garantera bättre EU-samordning mellan nationella hälsostrategier.

  • infographic illustration

    Stöd till behandlingar som sker genom blodplasma från tillfrisknade patienter

    31 juli 2020

    Mer än 200 blodcentraler över hela EU kan ansöka om finansiering för att köpa in s.k. plasmaferesutrustning, som används för att samla in plasma från patienter som tillfrisknat från covid-19 och därigenom behandla nya patienter.

  • infographic illustration

    EU-tillgång till Remdesivir

    28 juli 2020

    Tack vare ett kontrakt med läkemedelsföretaget Gilead, kan behandlingsdoser av Veklury (Remdesivir), den första medicinen som auktoriserats på EU-nivå för behandling av covid-19 göras tillgängliga för medlemsländer och för Storbritannien.

  • infographic illustration

    Stärka beredskapen för framtida utbrott

    15 juli 2020

    Kommissionen presenterar omedelbara åtgärder på kort sikt för att förbättra EU:s beredskap för framtida utbrott av covid-19, som att öka testtäckningen, säkerställa tillgången på mediciner och medicinsk utrustning och minska bördan av säsongsinfluensan.

  • infographic illustration

    Nya krav på sjukvårdsutrustningar uppskjutna

    17 april 2020

    För att hindra brister och leveransförseningar av sjukvårdsutrustning enas parlamentet om att senarelägga den nya förordningen om medicintekniska produkter.

  • infographic illustration

    Nödhjälp för sjukvårdssektorn

    17 april 2020

    EU öronmärker mer än 3 miljarder euro ur sin budget för distribution av sjukvårdsutrustning, samordning av transporter av utrustning och patienter och stöd till uppförandet av fältsjukhus. På längre sikt ska medlen även stödja testning och forskning.

  • infographic illustration

    Ett gemensamt EU-lager med sjukvårdsutrustning

    20 mars 2020

    EU bygger upp ett strategiskt beredskapslager med respiratorer, återanvändbara ansiktsmasker, labbutrustning och behandlingar (”rescEU”) för att hjälpa EU-länder där det råder brist.

  • infographic illustration

    Ökad produktionskapacitet

    20 mars 2020

    Europeiska standarder för sjukvårdsprodukter (ansiktsmasker, skyddsplagg, respiratorer m.m.) görs tillgängliga gratis för att underlätta ökad produktion.

  • infographic illustration

    Ett europeiskt expertteam

    17 mars 2020

    En panel med sju epidemiologer och virologer från olika medlemsländer utarbetar vetenskapligt grundade EU-riktlinjer och samordnar riskbedömningsåtgärder.

  • infographic illustration

    Säkrad tillgång på personlig skyddsutrustning

    15 mars 2020

    Export av personlig skyddsutrustning (ansiktsmasker, visir, skyddsplagg m.m.) till länder utanför EU måste tillåtas.

  • infographic illustration

    Gemensamma inköp av medicinsk utrustning

    28 februari 2020

    Medlemsländerna går samman för att gemensamt köpa in skyddsutrustning (skyddshandskar, ansiktsmasker, overaller m.m.), respiratorer och testutrustning.

FORSKNING

Stöd till forskning och innovation för effektiv behandling och vacciner

  • infographic illustration

    Andra godkända vaccinet

    6 januari 2021

    Covid-19-vaccinet som utvecklats av Moderna beviljas ett villkorat godkännande för försäljning i EU.

  • infographic illustration

    Vaccinering inleds i hela EU

    27 december 2020

    Vaccinering mot covid-19 inleds i hela EU. Först vaccineras människor i prioriterade grupper enligt EU-ländernas nationella vaccinationsstrategier.

  • infographic illustration

    Första godkända vaccinet

    21 december 2020

    Efter en positiv vetenskaplig rekommendation från Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) beviljar kommissionen bioNTech/Pfizer det första villkorade godkännandet för försäljning av ett covid-19-vaccin. Godkännandet godkänns av medlemsstaterna.

  • infographic illustration

    Avtal för vaccin mot covid-19

    25 november 2020

    EU har undertecknat avtal med AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac och Moderna så att medlemsländer kan köpa deras vaccin. Donationer till länder med låg eller medelhög inkomst och till andra EU-länder kommer också att vara möjligt.

  • infographic illustration

    EU är en av de ledande donatorerna till COVAX

    12 november 2020

    COVAX-faciliteten är del av ett globalt samarbete för att snabba på utvecklingen, produktionen och rättvis tillgång till covid-19-tester, behandlingar och vaccin. EU kommer att bidra med 500 miljoner euro för att trygga vaccin också till länder med mindre resurser.

  • infographic illustration

    Effektiva vaccinationsstrategier

    15 oktober 2020

    Kommissionen presenterar nyckelelement för medlemsländernas vaccinationsstrategier mot covid-19, inklusive vilka prioriterade grupper som ska vaccineras först.

  • infographic illustration

    128 miljoner euro till forskningsdiagnostik och vaccin

    11 augusti 2020

    EU stödjer 23 forskningsprojekt med 128 miljoner euro inom ramen för EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020.

    Det kommer utöver de 48, 25 miljoner euro som avdelats till 18 forskningsprojekt för att ta fram vaccin, nya behandlingar, snabbtester och förbättra beredskapen och svarsåtgärderna vid utbrott och 117 miljoner euro till 8 projekt för diagnostik och behandlingar genom Innovativa läkemedelsinitiativet (Innovative Medicines Initiative).

  • infographic illustration

    Snabbspår för utveckling av vacciner

    10 juli 2020

    Parlamentet godkänner ett tillfälligt undantag från vissa kliniska prövningsregler för att tillåta covid-19-vacciner och -behandlingar att utvecklas snabbare.

  • infographic illustration

    75 miljoner euro till vaccinföretaget CureVac

    6 juli 2020

    Europeiska investeringsbanken och CureVac, en innovativ tysk vaccinutvecklare, har ingått ett avtal om ett lån på 75 miljoner euro till stöd för utveckling och tillverkning av vaccin, bland annat mot coronaviruset.

  • infographic illustration

    100 miljoner till utveckling av vaccin

    11 juni 2020

    Europeiska investeringsbanken stödjer det immunterapeutiska företaget BioNTech SE med 100 miljoner euro i skuldfinansiering för utvecklingen av dess covid-19 vaccinprogram.

  • infographic illustration

    314 miljoner euro till uppstartsföretag och innovationer

    6 juni 2020

    166 miljoner euro öronmärks till 36 företag via Europeiska innovationsrådets pilotprogram Accelerator för att arbeta med innovativa projekt i kampen mot viruset och för att stödja återhämtningen.

    Därutöver tilldelas ytterligare 36 företag 148 miljoner euro avsedda för att bidra till Europas återhämtningsplan. 139 företag har fått ta emot EU:s nya covid-19-kvalitetsutmärkelse “Seal of excellence” för att hjälpa dem locka finansiering från andra källor.

  • infographic illustration

    Ytterligare 122 miljoner euro till forskning och innovation

    19 maj 2020

    EU uppmanar till projekt för att återanvända tillverkning för snabb produktion av viktiga medicinska förnödenheter och utrustning som behövs för testning och behandling, utveckling av medicinsk teknik för att förbättra upptäckt och patientvård – samt forskning om beteendemässiga och socioekonomiska effekter av coronaviruspandemin, för att förbättra förebyggande och behandlingsstrategier. 122 miljoner euro i finansiering kommer från EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020.

  • infographic illustration

    En global donationsinsats för att finansiera diagnosticering och vaccin

    4 maj 2020

    Tillsammans med sina globala partners drog EU igång ett insamlingsmaraton, och uppmanade länder och organisationer över hela världen att hjälpa till att nå målet 7,5 miljarder euro i inledande finansiering för att utveckling och användning av diagnosverktyg, behandlingar och vaccin mot coronaviruset.

  • infographic illustration

    En plattform att utbyta information för forskare

    20 april 2020

    För att hjälpa forskare i Europa och globalt i kampen mot coronaviruset har EU-kommissionen tillsammans med flera partners sjösatt en europeisk covid19-dataplattform för att snabbt kunna samla in och dela tillgängliga forskningsrön.

EKONOMI

Stöd till finanssektorn och näringslivet

  • infographic illustration

    Avtal om faciliteten för återhämtning och resiliens

    18 december 2020

    Rådets och parlamentets förhandlare enas om reglerna för faciliteten för återhämtning och resiliens, som är det viktigaste instrumentet i återhämtningsplanen för covid-19. Den kommer att ställa 672.5 miljarder euro i lån och bidrag till förfogande för att stödja EU-ländernas reformer och investeringar.

  • infographic illustration

    Godkänd långtidsbudget för 2021–2027

    16 december 2020

    Parlamentet godkänner EU:s kommande sjuåriga budget under sitt plenarsammanträde. Tillsammans med återhämtningspaketet för covid-19 kommer EU att kunna tillhandahålla 1.8 biljoner euro i investeringar för ett mer motståndskraftigt, grönt och digitalt Europa. I förhandlingarna med rådet fick Europaparlamentets ledamöter en betydligt större budget för det nya folkhälsoprogrammet EU4Health.

  • infographic illustration

    Kompromiss om EU:s långtidsbudget

    10 november 2020

    Parlamentets förhandlingsteam lyckas nå en provisorisk överenskommelse med rådets förhandlare om EU:s budget 2021-2027. Parlamentet lyckas säkra ytterligare 16 miljarder euro utöver paketet som EU-toppmötet enades om i juli. 15 miljarder euro ska förstärka EU:s nyckelprogram i syfte att skydda medborgarna från covid19-pandemin och erbjuda möjligheter för nästa generation. 1 miljard kommer att öka flexibiliteten för att tackla framtida behov och kriser.

  • infographic illustration

    6,2 miljarder euro för att tackla krisen och snabba på vaccinfördelning

    17 september 2020

    Parlamentet godkänner en ökning av budgeten för år 2020 med 6,2 miljarder euro. 5,1 miljarder euro kommer att fyllas på sammanhållningsfonderna för att se till att medlemsländers krav på ersättning för åtgärder för att tackla krisen kommer att täckas, och ytterligare 1,1 miljarder används för att utveckla och fördela ett covid19-vaccin.

  • infographic illustration

    Parlamentet banar väg för en återhämtningsplan

    16 september 2020

    Med en skyndsam omröstning i kammaren redan i september, snabbar parlamentet på processen för att EU ska kunna låna de 750 miljarder euro från marknaden som behövs för att genomföra återhämtningsplanen. Ledamöterna står fast vid sitt krav om att nya egna medel ska införas i EU-budgeten för att åtminstone täcka planens kostnader.

  • infographic illustration

    Sysselsätta människor och hålla liv i företag (100 miljarder euro)

    25 augusti 2020

    Europeiska kommissionen föreslår ett 87,3 miljarder euro stort finansiellt stöd inom SURE-instrumentet till Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Grekland, Spanien, Kroatien, Italien, Cypern, Litauen, Lettland, Malta, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien. Ett förslag avseende Ungern förväntas komma snart.

    Som del av sitt svar på coronaviruset godkände SURE den 19 maj, vilket erbjuder finansiering till medlemsländer på upp till 100 miljarder euro för lån på förmånliga villkor, för att hjälpa företag att behålla sin anställda och minska arbetstimmar och samtidigt trygga inkomststöd.

  • infographic illustration

    Parlamentet beklagar budgetnedskärningarna

    23 juli 2020

    Efter att stats- och regeringscheferna i mitten av juli enades om en överenskommelse om EU:s budget för 2021-2027 och återhämtningsplanen antog parlamentsledamöterna en resolution som fastställer deras ståndpunkt inför förhandlingarna med rådet. Parlamentet välkomnar avtalet om återhämtningsplanens övergripande storlek, men kritiserar nedskärningarna i långtidsbudgeten, kräver bindande åtagande för nya inkomstkällor till EU och kommer hålla inne med sitt godkännande om  avtalet inte förbättras. Parlamentsledamöterna insisterar också på att parlamentet ska vara fullt involverat i beslut om återhämtningsplanen.

  • infographic illustration

    750 miljarder euro för att stimulera ekonomisk och social återhämtning

    27 maj 2020

    Ledamöterna välkomnar på bred front EU-kommissionens förslag om ett återhämtningspaket på 750 miljarder euro, inom den reviderade långtidsbudgeten för att hantera covid-19-krisen, som presenterades av Ursula von der Leyen i plenum. I resolutioner 15 maj och 17 april krävde parlamentsledamöterna ett robust och massivt ekonomiskt återhämtningspaket med fokus på medborgarnas behov.

  • infographic illustration

    Maximal flexibilitet för att EU:s strukturfonder ska nå mottagarna

    23 april 2020

    Nya åtgärder gör det möjligt för medlemsländer att överföra medel mellan de tre viktigaste sammanhållningsfonderna (Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden och Sammanhållningsfonden), mellan olika kategorier av regioner och mellan fondernas specifika prioriteringsområden.

  • infographic illustration

    EIB-stöd för ekonomin (65 miljarder euro)

    16 april 2020

    Europeiska investeringsbanken inrättar en garantifond på 25 miljarder euro och avsätter upp till 200 miljarder euro för att hjälpa den europeiska ekonomin, utöver de redan godkända 40 miljarder euro.

  • infographic illustration

    Europeisk färdplan för lättnader av coronarestriktionerna

    15 april 2020

    EU-kommissionen och Europeiska rådet lägger fram riktlinjer och rekommendationer för medlemsländer när de trappar ned restriktionerna mot covid-19-spridningen.

  • infographic illustration

    Direktstöd till minst 100 000 små och medelstora företag

    6 april 2020

    Med tanke på hur hårt krisen slår mot små och medelstora företag frigör EU runt 8 miljarder euro för dessa företag.

  • infographic illustration

    37 miljarder euro från EU:s strukturfonder till nödvändiga investeringar och resurser

    27 mars 2020

    37 miljarder euro från EU:s strukturfonder går till det s.k. Investeringsinitiativet mot effekter av coronaviruset – till stöd för sjukvårdssystem, små och medelstora företag och arbetsmarknader.

  • infographic illustration

    Större finanspolitisk flexibilitet

    23 mars 2020

    EU lättar på sina budgetregler för att medlemsländerna ska kunna vidta exceptionella budgetåtgärder under krisen.

  • infographic illustration

    Ändrade regler för statligt stöd

    19 mars 2020

    Medlemsländerna kan nu friare tillämpa reglerna om statligt stöd så att alla typer av företag har tillräcklig likviditet och näringsverksamheten kan fortsätta.

  • infographic illustration

    ECB:s pandemistödprogram (750 miljarder euro)

    18 mars 2020

    Europeiska centralbanken presenterar ett tillfälligt program för köp av värdepapper från den privata och offentliga sektorn på 750 miljarder euro, utöver de 120 miljarder euro som redan avsatts för pandemin.

SYSSELSÄTTNING OCH SAMHÄLLE

Stöd till hushåll och jobb under krisen

  • infographic illustration

    100 miljarder euro för att hålla människor i arbete och företagen igång

    27 oktober 2020

    Som en del av sitt svar på coronaviruset godkände EU i maj SURE-instrumentet som ger medlemsländer stöd på upp till 100 miljarder euro i form av lån enligt förmånliga villkor, för att möjliggöra för företag att behålla sin anställda och minska arbetstimmar, och samtidigt trygga inkomststöd. Det aktiverades den 22 september. De första lånen betalades ut den 27 oktober.  

  • infographic illustration

    Hjälp till jordbrukare och fiskare

    19 juni 2020

    Sedan covid19-utbrottet har EU vidtagit exceptionella finansieringsåtgärder och insatser för att hantera krisen på marknaden och öka flexibiliteten i EU:s jordbrukspolitik för att hjälpa jordbrukare, fiskare och drabbade branscher att hantera följderna av covid-19.

  • infographic illustration

    Skydda gräns- och säsongsarbetare

    19 juni 2020

    Parlamentet kräver omgående åtgärder för att skydda hälsa, säkerhet och rättvisa arbetsvillkor för gräns- och säsongsarbetare när det gäller coronaviruskrisen.

  • infographic illustration

    Riskgruppsklassificering för SARS-CoV-2

    11 juni 2020

    Parlamentet och kommissionen enas om att klassificera viruset som orsakar covid-19, SARS-CoV-2, inom riskgrupp 3 i EU:s direktiv om biologiska agenser i arbetet för att ge ytterligare garantier för arbetstagares hälsa och säkerhet.

  • infographic illustration

    EU-riktlinjer för säker återgång till arbetsplatsen

    24 april 2020

    EU utfärdar riktlinjer för att säkerställa att arbetstagare kan återgå till sina arbetsplatser på ett säkert sätt. Riktlinjerna omfattar allt från riskbedömning till att ta hand om sjuka arbetstagare, till information för vissa sektorer och arbetsfunktioner.

  • infographic illustration

    Ta hand om de mest utsatta

    23 april 2020

    För att minska infektionsrisken kommer leveranser av mat och basvaror via Fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt att kunna ske via kuponger, bland annat i elektronisk form. De som levererar kan också få nödvändig skyddsutrustning

  • infographic illustration

    Trygga integritet och dataskydd för covid19-spårningsappar

    17 april 2020

    Kommissionen ger vägledning och en verktygslåda för EU-länderna  angående utvecklingen av nya appar som hjälper till i kampen mot covid-19. Parlamentet betonar att alla digitala åtgärder mot pandemin måste följa lagstiftning om dataskydd och integritet fullt ut.

  • infographic illustration

    Finansiellt stöd via solidaritetsfonden (800 miljoner euro)

    26 mars 2020

    EU:s solidaritetsfond täcker nu även hot mot folkhälsan, vilket öppnar upp för 800 miljoner euro under 2020 för de medlemsländer som drabbats hårdast av pandemin.

  • infographic illustration

    Åtgärder för att undvika överbelastade nät

    19 mars 2020

    EU ber Netflix, Facebook och Youtube att minska strömningskvaliteten för att nätet inte ska överbelastas.

RESOR OCH TRANSPORTER

Begränsning av resor och åtgärder för att upprätthålla kritiska tjänster

  • infographic illustration

    Att vara säker från covid-19 under vintern

    2 december 2020

    EU-kommissionen lägger fram en strategi för att inte antalet fall av covid-19 ska rusa iväg under vinterperioden. Den innehåller rekommendationer till medlemsstaterna att fortsätta med kraven på fysisk distansering och munskydd, att stärka testning och kontaktspårning, att ge råd om säkra resor och att vidareutveckla vaccinationsstrategier.

  • infographic illustration

    EU:s system för spårnings- och varningsappar sätts i bruk

    19 oktober 2020

    Kommissionen har upprättat ett EU-omfattande system för att trygga kompatibilitet mellan medlemsländernas spårnings- och varningsappar över gränserna. De första apparna som är kopplade till systemet är Corona-Warn-App (Tyskland), COVID tracker (Irland) och Immuni (Italien). Andra appar kommer att anslutas under oktober och november.

  • infographic illustration

    Samordning av åtgärder som begränsar den fria rörligheten

    17 september 2020

    Kommissionen presenterar ett förslag för att säkerställa att alla åtgärder som vidtas av medlemsländer som begränsar den fria rörligheten är samordnade och tydligt kommunicerade på EU-nivå. I en resolution den 17 september ger parlamentet sitt stöd till förslaget och kräver harmoniserade sjukdomsbedömningar och metoder.

  • infographic illustration

    Gradvis upphävande av reserestriktioner

    15 juni 2020

    Medlemsländerna kommer gradvis att häva sina reserestriktioner, som infördes för att stoppa spridningen av coronaviruset. Parlamentet kräver att det passfria Schengenområdet återgår till sin fulla funktion så snart som möjligt.

  • infographic illustration

    Stödja fri rörlighet och återuppta resandet - “Re-open EU”

    14 juni 2020

    För att trygga folkhälsan har EU startat webbplattformen ''Re-open EU'' för att erbjuda resenärer nödvändig information för att planera resor och semestrar inom Europa, samtidigt som de håller friska och säkra. Informationen uppdateras löpande och finns på 24 språk.

  • infographic illustration

    Rekommendationer för säkra resor

    13 maj 2020

    EU-kommissionen föreslår riktlinjer och rekommendationer för turism och transport, för att hjälpa EU:s medlemsländer att samordna ett säkert upphävande av reserestriktioner och skydda resenärer.

  • infographic illustration

    Ett slut på tomma flygningar

    26 mars 2020

    EU upphäver tillfälligt sina regler om att flygbolagen måste utnyttja sina start- och landningstider för att kunna behålla dem säsongen därpå. Reglerna ändrades den 10 februari 2021.

  • infographic illustration

    Fritt flöde av varor och tjänster

    18 mars 2020

    EU inför s.k. gröna körfiler vid gränserna för att nödvändiga varor och livsviktiga läkemedel och skyddsutrustning ska kunna nå fram i hela inre marknaden.

  • infographic illustration

    Resebegränsningar för att hindra smittan

    17 mars 2020

    EU stänger tillfälligt sina gränser för ej nödvändiga resor, för att förhindra spridningen av covid-19.

  • infographic illustration

    Hemresor för EU-medborgare

    sedan januari 2020

    Tiotusentals EU-medborgare kan återvända hem från tredjeländer över hela världen tack vare EU:s civilskyddsmekanism.

EU:S GLOBALA SVAR

Hjälpa partnerländers insatser för att tackla coronaviruspandemin

  • infographic illustration

    20 miljoner euro för sjukvårdssystem i Sydostasien

    1 december 2020

    EU lanserar ett nytt program på 20 miljoner euro för att stärka kapaciteten för övervakning och testning i partnerländerna i Sydostasiatiska nationers förbund (ASEAN) och stödja deras hälso- och sjukvårdssystem.

  • infographic illustration

    86,5 miljoner i EU-stöd till Ghana

    20 november 2020

    EU mobiliserar 86.5 miljoner euro i krisstöd till Ghana för att hantera konsekvenserna av pandemin.

  • infographic illustration

    92 miljoner euro till Sahelregionen söder om Sahara

    9 november 2020

    EU bidrar med 92 miljoner euro till Burkina Faso, Mauritanien, Niger och Tchad för att stödja ländernas sjukvård och minska de ekonomiska och sociala konekvenserna av pandemin.

  • infographic illustration

    25 miljoner euro till Gambia

    19 oktober 2020

    EU mobiliserar 25 miljoner euro till Gambia som en del av Team Europe-paketet för att bidra till återhämtningen från pandemin och stödja övergången till demokrati.

  • infographic illustration

    EU:s humanitära luftbro

    11 september 2020

    EU:s humanitära luftbro erbjuder hjälp till länder som drabbats av coronapandemin runt om i världen. Sedan lanseringen den 8 maj har 67 flygningar transporterat medicinsk utrustning och biståndsarbetare till kritiska regioner i Afrika, Asien eller i Latinamerika.

  • infographic illustration

    Globala leveranser av medicin och skyddsutrustning fortsätter

    28 juli 2020

    Genom EU:s civilskyddsmekanism fortsätter EU att leverera medicinsk utrustning och personlig skyddsutrustning över världen. Leveranser har genomförts till 24 länder, inklusive 7 medlemsländer, utöver bilateral hjälp.

  • infographic illustration

    64 miljoner euro för regionen södra Afrika

    20 juli 2020

    EU tillhandahåller humanitärt bistånd på 64,7 miljoner euro för Angola, Botswana, Komorerna, Eswatini, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Moçambique, Namibia, Zambia och Zimbabwe för att hjälpa människor i behov att hantera coronaviruset och extrema väderförhållanden som ihållande torka och andra kriser.

  • infographic illustration

    Nytt hjälppaket för Nordafrika

    2 juli 2020

    EU antar ett nytt stödpaket för att stödja migranter och lokala samhällen att hantera covid-19 i Nordafrika. Paketet inkluderar 80 miljoner euro i nya fonder och 30 miljoner euro omfördelats från Förvaltningsfonden för nödåtgärder i Afrika.

  • infographic illustration

    Ytterligare 55 miljoner euro i bistånd till syriska flyktingar och lokalsamhällen i Jordanien och Libanon

    10 juni 2020

    Ett stödpaket på 55 miljoner euro mobiliseras av EU för att hjälpa syriska flyktingar och utsatta människor i Jordanien och Libanon under coronaviruskrisen. Biståndet fokuserar på hälsa, vattenförsörjning, sanitet och hygien. Detta kommer utöver det 240 miljoner euro stora hjälppaketet som godkändes i mars.

  • infographic illustration

    Ytterligare 50 miljoner euro i humanitärt bistånd

    20 maj 2020

    Ytterligare 50 miljoner euro mobiliseras för att ge tillgång till hälsotjänster, skyddsutrustning, vatten och sanitet till utsatta människor i Sahel, Centralafrikanska republiken, Tchadsjön, Afrikas stora sjöar, Östafrika, Syrien, Yemen, Palestina och Venezuela samt Rohingya. Finansieringen kanaliseras genom icke-statliga organisationer, internationella organisationer, FN-byråer, Röda korset och Röda halvmånen.

  • infographic illustration

    3 miljarder euro i lån till partner- och grannländer

    15 maj 2020

    EU godkänner 3 miljarder euro i lån tför att hjälpa EU:s partner- och grannländer hantera de negativa sociala och ekonomiska effekterna av pandemin, och samtidigt bibehålla finansiell stabilitet.

  • infographic illustration

    Ytterligare 105,5 miljoner euro till länder på Afrikas horn

    14 maj 2020

    EU tillhandahåller ytterligare stöd på 105,5 miljoner euro till humanitära projekt i Djibouti, Etiopien, Kenya och Somalia för att hjälpa till med hälsovård, livsmedelsbistånd och flyktingars grundläggande behov.

  • infographic illustration

    3,3 miljarder euro i EU-stöd till västra Balkan

    29 april 2020

    EU mobiliserar ett paket värt över 3,3 miljarder euro för att hjälpa partnerländerna på västra Balkan, med stöd till sjukvård, social och ekonomisk återhämtning, bistånd för flyktingar, samt makro- såväl som mikrofinansiell hjälp.

Desinformation om pandemin sprider sig överallt, vilket gör det svårare att bekämpa viruset. EU tillhandahåller och främjar aktivt tillförlitlig information och samarbetar med onlineplattformar för att ta bort falska nyheter och bedrägerier på nätet. Den 10 juni föreslog kommissionen konkreta åtgärder som snabbt kan aktiveras för att bekämpa desinformation. 

Du kan också läsa vår sammanfattning av tio saker EU gör för att hantera covid-19-krisen.