EU:s framtid: Reform av EU

Parlamentarikerna har gått i bräschen för att tänka om hur EU bör anpassa sig för att möta dagens utmaningar, såsom migration, ekonomin och säkerhet. utmaningar.

Flaggor
Fyller EU sin funktion? Utan brist på utmaningar, granskar Europaparlamentet hur den Europeiska unionen kan förbättras.

EU initierade konferensen om Europas framtid, som ska undersöka hur EU bäst ska utvecklas för att möta framtidens utmaningar. Men Europaparlamentet såväl som kommissionen har under de senaste åren redan varit engagerade i en rad initiativ för att utforska olika idéer.

Konferens om Europas framtid

Konferensen om Europas framtid är ett nytt initiativ för att granska vilka juridiska förändringar som behövs för att bättre förbereda EU för framtiden. Den förväntas pågå under två år, och engagera ett tvärsnitt av samhället för att låta människor bidra.

Europaparlamentarikerna krävde i en resolution den 15 januari att medborgarna måste vara i centrum för diskussionerna om hur EU ska reformeras. I resolutionen stakade parlamentet ut sin vision för konferensen om Europas framtid.

Processen har dock försenats på grund av covid-19-utbrottet. I en resolution som antogs 18 juni manade parlamentet rådet att så snabbt som möjligt lägga fram sin position för formatet och organiseringen av konferensen. Europaparlamentariker känner att konferensen bör äga rum så snart som möjligt. De upprepade också sin uppmaning om att människor ska vara kärnan i processen.

Europaparlamentet var den första av EU:s tre huvudsakliga institutioner att anta sin ståndpunkt om uppbyggnaden och formen för den kommande konferensen.

Det har Europaparlamentet föreslagit

Under de senaste åren har parlamentet reflekterat över de förändringar som behövs för att förbereda EU för framtiden. Ett av dessa initiativ var att Europaparlamentet bjöd in stats- och regeringschefer från EU:s medlemsländer för att redogöra för parlamentarikerna om sina tankar och idéer för framtiden.

Dessutom godkände parlamentet i februari 2017 tre betänkanden som stakar ut hur de anser att EU kan reformeras för att bättre kunna agera, för att återupprätta människors förtroende och för att göra ekonomin mer motståndskraftig för framtida kriser och andra utmaningar.

Betänkandet av ledamöterna Mercedes Bresso (S&D, Italien) och Elmar Brok (EPP, Tyskland) undersökte vilka förbättringsmöjligheter som redan är finns i det existerande systemet.

Medföredragande Elmar Brok uppmanar EU att fullt ut utnyttja Lissabonfördraget, vars politiska potential ännu inte har utnyttjats fullt ut.

Guy Verhofstadts (ALDE, Belgien) betänkande granskade vilka fördragsändringar som kan komma att behövas för ytterligare reformer.

Föredragande Guy Verhofstadt förklarar varför det brådskar att genomföra en djupgående reform med tanke på de utmaningar som EU står inför.

Betänkandet från Reimer Böge (EPP, Tyskland) och Pervenche Berès (S&D, Frankrike) stakade ut hur ekonomierna i länderna som ingår i euroområdet ska kunna närma sig varandra och göra dem mer motståndskraftiga.

Pervenche Berès och Reimer Böge vill närma ekonomierna i euroområdet varandra för att göra dem mer motståndskraftiga mot chocker utifrån.

Europeiska kommissionens reflektionsdokument

År 2017 publicerade EU-kommissionen en vitbok om EU:s framtid, där den stakade ut fem möjliga scenario. Därutöver presenterade kommissionen samma år fem diskussionsunderlag som utgångspunkt för en debatt om framtiden för europeisk integration. Vart och ett av underlagen fokuserar på ett specifikt tema: Europas sociala dimension, globalisering, en ekonomisk och monetär union, försvar och ekonomi. Underlagen innehåller idéer och scenarier för hur Europa skulle kunna vara i 2025, men inga specifika förslag. Parlamentsledamöterna har diskuterat innehållet i diskussionsunderlagen vid plenarsessioner.