Parlamentet begär större stöd till regionerna för en lyckad energiomställning 

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

  • Parlamentarikerna har breddat tillämpningen av den nya fonden för en rättvis omställning
  • Social sammanhållning ska vara ledstjärnan för de nya fondpengarna
  • Särskilt fokus ska ligga på de minst utvecklade regionerna, yttersta randområden och öar
  • Europeiska rådet måste öka resurserna för att möta verkliga behov
Fonden för en rättvis omställning kommer att stödja människor, ekonomin och miljön ©Pkproject/Adobe Stock  

Ledamöterna står redo att förhandla med rådet om den nya fonden för en rättvis omställning i syfte att mildra de sociala följderna när ekonomin nu miljöanpassas.

På onsdagen antog ledamöterna parlamentets ståndpunkt om kommissionens förslag om fonden för en rättvis omställning med 417 röster för, 141 röster emot och 138 nedlagda röster.

Parlamentet insisterar på en rejäl ökning av fondens resurser från EU-budgeten för 2021–27 (25 miljarder euro i 2018 års priser jämfört med kommissionens förslag på 11 miljarder euro och minskningen till 7,5 miljarder euro som Europeiska rådet enats om). Det här beloppet bör kompletteras med 32 miljarder euro i löpande priser enligt EU:s återhämtningsinstrument.

Dessutom bekräftade parlamentarikerna de viktiga bestämmelser som utskottet för regional utveckling lade fram i sitt förslag till rekommendation:

  • Att ge stöd till människor, ekonomi och miljö.
  • Att inrätta ett grönt belöningssystem där 18 % av alla fondens medel ska kunna tilldelas de medlemsländer som minskar utsläppen av växthusgaser snabbare än andra.
  • Att 1 % av det totala beloppet ska tilldelas öar och 1 % yttersta randområden.
  • En medfinansieringsgrad på upp till 85 % av kostnaderna för stödberättigade projekt över hela EU.
  • Möjlighet att överföra resurser från andra sammanhållningsfonder på frivillig grund.
  • Att bredda tillämpningen till att omfatta mikroföretag, hållbar turism, social infrastruktur, universitet och offentliga forskningsinstitut, energilagringsteknik, utsläppssnål fjärrvärme, hållbar och smart rörlighet, digital innovation, däribland digitaliserat jordbruk och precisionsjordbruk, projekt för att bekämpa energifattigdom samt kultur, utbildning och gemenskapsbyggande.
  • Ett undantag för investeringar i verksamhet som rör naturgas, för regioner som är kraftigt beroende av utvinning och förbränning av stenkol, brunkol, oljeskiffer och torv, om de kan klassas som miljömässigt hållbara enligt förordningen om taxonomi och samtidigt uppfyller sex ytterligare kumulativa villkor.


Utöver det kommer enbart 50 % av den nationella fördelningsnyckeln att finnas tillgänglig för länder som ännu inte slagit fast ett nationellt mål om att uppnå klimatneutralitet senast 2050, fram till att ett sådant mål antas.

Citat

Manolis Kefalogiannis (EPP, GR), föredragande: ”Som en del i den europeiska gröna given satsar EU på att socioekonomiskt förvandla regioner som förlitar sig på fossila bränslen och koldioxidintensiva industrier. Den 6 juli antog utskottet för regional utveckling framgångsrikt och i sin helhet förslaget till betänkande om inrättande av fonden för en rättvis omställning. Fonden blir en viktig del av EU:s sammanhållningspolitik. Nu är vi redo att dra igång förhandlingarna mellan institutionerna. Fonden kommer att knytas tätt till långtidsbudgeten 2021–27 och det nya återhämtningsinstrumentet Next Generation EU.”

Nästa steg

De interinstitutionella förhandlingarna ska inledas så snart som möjligt. Då ska alla frågor behandlas utom finansieringsramen, som man i stället ska enas om i parallella förhandlingar om flerårsbudgeten.

Bakgrund

Kommissionen publicerade i januari ett lagstiftningsförslag om fonden för en rättvis omställning. Det är det första lagförslag där de prioriteringar som fastställs i den europeiska gröna given skrivits in. I maj kom ett förslag till ändringar med ökade resurser till fonden.

För att förhandlingarna med rådet ska kunna komma igång så fort som möjligt krävde utskottet för regional utveckling att både förslaget till betänkande och förhandlingsmandatet skulle läggas fram för omröstning i kammaren omedelbart. I artikel 71 i Europaparlamentets arbetsordning står det att om parlamentet som helhet inte skulle godkänna ett utskotts beslut om att inleda förhandlingar kan omröstningen om betänkandet först ske under påföljande plenarsession. På så sätt skulle förhandlingarna mellan parlamentet, rådet och kommissionen försenas.