Sacharovpriset 2018: De nominerade 

 
 

Dela den här sidan: 

Vilka är de nominerade till årets Sacharovpris? 27 september presenterade utskotten för utrikes- och för utvecklingsfrågor, samt underutskottet för mänskliga rättigheter de 8 nominerade.

Europaparlamentet har sedan 1988 delat ut Sacharovpriset för tankefrihet till individer och organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Läs mer om de nominerade till priset 2018.

  • Oleg Sentsov, en ukrainsk filmregissör, som dömdes till 20 års fängelse för att ha “planerat terroristattacker” mot det ryska “de facto”-styret på Krimhalvön. Amnesty International har beskrivit rättsprocessen som en “orättvis rättegång i en militärdomstol”. Han har blivit symbolen för närmare 70 ukrainska medborgare som illegalt arresterats och dömts till långa fängelsestraff av de ryska ockupationsstyrkorna på Krimhalvön. Han har hungerstrejkat sedan maj 2018. Han nomineras till priset av EPP-gruppen.
  • Frivilligorganisationer som arbetar för mänskliga rättigheter och radar migranters liv på Medelhavet. Sedan 2015 har icke-statliga organisationer från hela EU inlett räddningsinsatser i Medelhavet för att försöka rädda livet på flyktingar som kämpar för att nå EU:s kust. Organisationerna är: Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, Läkare utan gränser International, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Rädda Barnen, Sea Eye, Sea Watch, and SOS Mediterranée. Nomineras av S&D och Gröna/EFA.
  • Seyran Ateş, en tysk jurist av turkiskt ursprung, som kämpar mot politisk och religiös extremism och förtryck av kvinnor. Hon låg bakom inrättandet av Ibn Rushd Goethe-moskén i Berlin, där män och kvinnor kan be tillsammans. Hon har mottagit otaliga dödshot och måste ha skydd dygnet runt. Hon nominerades av ECR, Hans-Olaf Henkel och 40 andra ledamöter för hennes ”åtagande att skydda mänskliga rättigheter och hennes hängivenhet till ett modernt och öppet islam”.
  • CAESAR är kodnamnet för den forna syriska militärfotografen som smugglade ut mer än 55 000 bilder som avslöjade krigets grymheter. Human Rights Watch har bekräftat bildernas autenticitet. CAESARs foton kommer att spela en central roll för att driva rättsprocesser mot de ansvariga för brotten som dokumenterats. ALDE-gruppen har nominerat.
  • Nasser Zefzafi är ledare för Hirak, en massproteströrelse i Rif-regionen i Marocko som kämpar mot korruption, förtryck och maktmissbruk. Han arresterades i maj 2017 för att ha “konspirerat mot statens säkerhet”. I augusti 2018 benådade Kung Mohammed VI 188 Hirak-aktivister, men Zefzafi var inte en av dem. I slutet av augusti inledde han en hungerstrejk för att protestera mot villkoren för hans fängslande. Han nominerades av GUE/NGL, Kati Piri, Judith Sargentini, Marie-Christine Vergiat och 39 andra ledamöter för sin kamp ”mot förtryck och maktmissbruk”.
  • Dewayne Johnson är en tidigare vaktmästare från USA som vunnit ett banbrytande rättsfall i USA mot Monsanto. Han var den förste som tog Monsanto till domstol med anklagelser om att kemikalier som säljs av företaget under varumärket Roundup orsakar cancer. I slutet av processen då han bara hade månader kvar att leva, avlade han vittnesmål om sitt lidande. Han nominerades av EFDD som en inspiration för “dem som är rädda att gå till domstol för att försvara sina rättigheter”.
  • AfriForum är en frivilligorganisation som syftar till att skydda minoriteter i Sydafrikas rättigheter, med ett särskilt fokus på afrikanders rättigheter. Dess fokus är på att öka kännedomen nationellt och internationellt om attacker på jordbruk, mord och expropriering av jordbruksmark utan kompensation, vilket hotar äganderätten, livsmedelsförsörjning och livsmedelssäkerhet. Organisationen nomineras av ENF.
  • Mary Wagner är en kanadensisk activist som arresterats vid flertalet tillfällen, anklagad för att ha “stört affärsverksamheten” för en abortklinik i Toronto. Hon sitter i fängelse för att ha brutit mot sin övervakningsdom, och inte hållit sig borta från abortkliniker. Hon nominerads av Marek Jurek och 41 andra ledamöter för sitt arbete “för att skydda rättigheterna för dem som inte kan föra sin egen talan”.

Politiska grupper eller grupper med minst 40 ledamöter kan nominera till Sacharovpriset. Utrikes- och utvecklingsutskotten röstar, baserat på nomineringarna, fram tre finalister. Därefter väljer talmanskonferensen, bestående av talmannen och ledarna för de politiska grupperna, vinnaren.

2017 tilldelades priset den demokratiska oppositionen i Venezuela.