Sacharovpriset 2018: finalisterna  

 
 

Dela den här sidan: 

De tre finalisterna till Sacharovpriset 2018 är...  

Finalisterna till årets Sacharovpris är: Oleg Sentsov, de 11 frivilligorganisationer som räddar migranter i Medelhavet och Nasser Zefzafi.

2018 års finalister till Sacharovpriset för tankefrihet valdes den 9 oktober av utrikesutskottet och utskottet för utveckling. Vinnaren kommer att utses den 25 oktober av Europaparlamentets talman och de politiska gruppledarna.

Finalisterna till årets Sacharovpris är:

Oleg Sentsov, en ukrainsk filmregissör, som dömts till 20 års fängelse för ”förberedelse till terrorism” emot det ryska ”de facto”-styret på Krim. Han hungerstrejkade mellan mitten av maj, och den 6 oktober i år. Han avslutade hungerstrejken inför hot om tvångsmatning.

11 frivilligorganisationer som försvarar mänskliga rättigheter och räddar migranters liv i Medelhavet. Sedan 2015 har icke-statliga frivilligorganisationer inom EU utfört sök-och räddningsinsatser i Medelhavet för att rädda de flyktingars liv som kämpat för att nå EU:s stränder.

Nasser Zefzafi, ledare för Hirak, en massproteströrelse i Rif-regionen (Marocko) som kämpar emot korruption, förtryck och maktmissbruk. Han fängslades i maj 2017 och dömdes till 20 års fängelse för ”konspiration emot statens säkerhet”.

Vad händer nu?
Den 25 oktober väljer talmanskonferensen, som består av parlamentets talman Antonio Tajani och ledarna för de politiska grupperna i parlamentet, detta års pristagare bland de tre finalisterna. Priset, som består av ett diplom och en summa på 50 000 euro, kommer att delas ut vid en ceremoni i Europaparlamentet i Strasbourg den 12 december 2018.

Bakgrund
”Sacharovpriset för tankefrihet” har fått sitt namn till minne av den sovjetiske fysikern och politiske dissidenten Andrei Sacharov och delas varje år ut av Europaparlamentet. Det instiftades 1988 för att hedra individer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. I år är det trettio år sedan Sacharovpriset delades ut för första gången.

Förra året gick priset till den demokratiska oppositionen i Venezuela.

Så utses vinnaren av Sacharovpriset.