Sacharovpriset 2018 går till Oleg Sentsov 

Uppdaterat: 
 
Skapat:   
 

Dela den här sidan: 

Den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov är årets vinnare av Sacharovpriset för tankefrihet. Prisceremonin kommer att hållas i Strasbourg den 12 december.

2018 års vinnare av Sacharovpriset, den fängslade ukrainske regisörren Oleg Sentsov. ©Sergei Venyavsky/Getty Images  

Oleg Sentsov valdes ut bland tre finalister av Europaparlamentets politiska gruppledare den 25 oktober.
– Genom sitt mod och sin beslutsamhet, genom att utsätta sitt liv för fara, har filmregissören Oleg Sentsov blivit en symbol i kampen för frisläppandet av politiska fångar i Ryssland och runtom i världen. Att ge Sacharovpriset till honom uttrycker att Europaparlamentet visar sin solidaritet med honom och hans situation. Vi begär att han släpps omedelbart. Hans kamp påminner oss om att det är vår plikt att försvara mänskliga rättigheter överallt i världen och under alla omständigheter, sade talmannen för Europaparlamentet Antonio Tajani när han tillkännagav vinnaren.

Om Oleg Sentsov
Oleg Sentsov är en ukrainsk filmregissör som dömts till 20 års fängelse för ”förberedelse till terrorism” mot den ryska ”de facto” regimen på Krim. Amnesty International har beskrivit hans rättsliga process som en ”orättvis rättegång i en militärdomstol”.

Han har blivit en symbol för de omkring 70 ukrainska medborgare som olagligen gripits och erlagts långa fängelsedomar av de ryska ockupationsstyrkorna på Krimhalvön.

Sentsov hungerstrejkade från mitten av maj till den 6 oktober då han avbröt strejken på grund av hot om tvångsmatning.

Den 7 september 2019 frigavs han som del av ett fångutbyte mellan Ryssland och Ukraina.

Europaparlamentets talman David Sassoli välkomnade hans frisläppande.
– Det är med lättnad och djup glädje som jag idag fick veta att den ukrainske filmskaparen Oleg Sentsov släppts fri. Jag lovordar honom som en man med stort mod och beslutsamhet, som motstod orättvisa med värdighet ochstod upp för demokrati, rättsstatsprinciper och mänskliga rättigheter, sade han. 

Prisceremonin
Priset, som består av ett diplom och summan 50 000 euro, kommer att delas ut under en ceremoni i Europaparlamentet i Strasbourg den 12 december.

Finalisterna
Oleg Sentsov var en av de tre finalisterna till Sacharovpriset 2018. Läs mer om de andra finalisterna - de 11 frivilligorganisationer som försvarar mänskliga rättigheter och räddar liv i Medelhavet och

Nasser Zefzafi, ledare för massproteströrelsen Hirak i Rifregionen (Marocko) - i den här artikeln.

Samtliga finalister är inbjudna till prisceremonin i december.

Mer om Sacharovpriset
Sacharovpriset för tankefrihet är uppkallat efter den sovjetiske fysikern och politiske dissidenten Andrej Sacharov och har delats ut årligen sedan 1988 till individer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. I år är det 30 år sedan priset instiftades.

Föregående års pris gavs till den demokratiska oppositionen i Venezuela.

Hur väljs pristagaren ut?

Grafik: Hur väljs vinnaren av Sacharovpriset ut?  
Stående ovationer i kammaren då talman Antonio Tajani meddelade Oleg Sentsov som vinnare av Sacharovpriset 2018.