Ungas jobb: Vad gör EU?

Ungdomsarbetslöshet fortsätter vara en prioriterad utmaning för Europa. Ta reda på vad EU gör för att hjälpa till att tackla det.

Young people are working in a coworking space. Photo by CoWomen on Unsplash
Young people are working in a coworking space. Photo by CoWomen on Unsplash

Sysselsättning och ungdomspolitik är medlemsländernas ansvar. Men EU har startat en rad initiativ för att komplettera nationell politik, som en del i sina insatser för att skapa ett mer socialt Europa.

Fokus för åtgärderna ligger på att finansiera ungdomssysselsättningsprogram, att förbättra kvaliteten i lärlingssystem och praktikplatser, att erbjuda internationell utbildning och jobbmöjligheter och att stärka unga med volontärprojekt.

Ungdomsarbetslöshet i Europa i siffror

Att utan framgång söka jobb och utbildningar skapar känslor av utanförskap, beroende och minskat självförtroende hos unga. Dessutom drabbar det negativt ekonomin och ett samhälle som åldras.

Unga människor var de som drabbades värst av den ekonomiska och finansiella krisen 2008 då arbetslösheten bland unga under 25 år nådde sin topp i början på 2013 med 25 procent inom EU. I länder som Grekland och Spanien nådde den så högt som över 50 procent. Ungdomsarbetslösheten föll till rekordlåga 14 procent 2019, för att sedan pressas upp igen av coronapandemin till 18,2 procent 2021. Denna bergochdalbana tycktes nyligen återigen vända neråt, då ungdomsarbetslösheten sjönk till 17,3 procent i maj 2021 från 18,2 procent i april.

Finansiering av ungdomssysselsättningsprogram

Som en del av det bredare stödprogrammet för ungdomssysselsättning, är Ungdomsgarantin ett EU-nitiativ för att ge alla under 30 år ett kvalitativt erbjudande om jobb, fortsatt utbildning, en lärlingsplats eller en praktikplats inom fyra månader från att han eller hon blev arbetslösa eller avslutade sina formella studier.

Sysselsättningsinitiativet för unga är det viktigaste EU-verktyget för att finansiera åtgärder och program. Det hjälper medlemsländerna att genomföra ungdomsgarantin, genom bland annat utbildning och stöd till unga att hitta sina första jobb, samt att skapa incitament för arbetsgivare att anställa. Initiativet stödjer särskilt regioner inom EU där ungdomsarbetslösheten överstiger 25 procent.

För att förenkla integrerades sysselsättningsinitiativet i Europeiska socialfonden plus (ESF+) för perioden 2021-2027. Medlemsländer med en andel unga som varken arbetar, utbildar sig eller praktiserar som är större än EU-genomsnittet måste avsätta åtminstone 12,5 procent av sin ESF+-finansiering till unga.

Kvalitativa lärlingsutbildningar och praktikplatser

Plattformen Den europeiska alliansen för lärlingsutbildningar startades för att stödja ungdomsgarantin och för att förbättra kvaliteten i lärlingsutbildningar i Europa.

I juli 2020 drog EU-kommissionen igång den förnyade alliansen för lärlingsutbildning som fokuserar på digitala och gröna lärlingsplatser vilka ska underlätta omställningen till ett klimatneutralt Europa.

Kvinna i rulltrappa
Ungdomsarbetslöshet är fortfarande en nyckelfråga i Europa

Erbjuda internationella möjligheter

Inom EU ansvarar medlemsländerna för högre utbildning och utbildningssystem. Därför är EU:s roll att samordna medlemsländernas förmågor och stödja deras arbete genom samordning och finansiering, till exempel via Erasmus+-programmet och EU-fonder.

Den mellanstatliga Bolognaprocessen som startades 1999 har underlättat ömsesidigt erkännande av högre utbildningsintyg mellan 48 länder. Idag finns en europeisk process för icke-bindande ömsesidigt erkännande av examen på kandidat-, magister- och doktorsnivå.

För att ytterligare främja erkännandeprocessen antog EU-länder 2018 en rekommendation om erkännande på högskole- och gymnasienivå över gränserna. I den uppmuntras medlemsländerna att inför automatiskt erkännande av examen senast år 2025.

Olika verktyg kan hjälpa till att underlätta erkännandet av kvalifikationer och av utbildningsintyg. Några som redan finns på plats är:

  • Europeiska referensramen för kvalifikationer, som inrättades 2018, är ett icke rättsligt bindande verktyg som hjälper till vid jämförelser mellan kvalifikationssystem inom Europa.
  • Europass, en serie viktiga dokument, inklusive en Europaomfattande CV-mall och ett ”språkpass”, som gör din utbildning och arbetslivserfarenhet mer transparent internationellt.
  • Europeiskt system för meritöverföring inom yrkesutbildning som inrättades för att underlätta erkännande av arbetsrelaterade förmågor och kunskap tillägnad i olika system och länder.

EU vill skapa ett europeiska utbildningsområde, för att möjliggöra för alla unga att få kvalitativ utbildning och hitta arbete, över hela kontinenten.

EU:s program på utbildnings-, ungdoms-, och idrottsområdet heter Erasmus+ och fokuserar på rörlighet och transnationellt samarbete. Det började som ett studentutbytesprogram 1987, men har därefter utvecklats till ett paraplyprogram som inbegriper såväl grundskola, gymnasial, samt högre (internationell) utbildning, yrkesutbildning och vidareutbildning, vuxenutbildning och formellt och icke-formellt lärande för unga, samt idrott.

Programmet möjliggör för studenter att läsa utomlands, skapar undervisnings- och vidareutbildningsmöjligheter för personal i utbildningssektorn, samt stöder praktikplatser och ungdomsutbyten. Organisationer, såsom skolor, universitet och ungdomsorganisationer, kan också få finansiering för att bygga strategiska partnerskap och samarbeten med organisationer i andra länder.

Det nya Erasmus+-programmet för åren 2021-2027 godkändes av Europaparlamentet den 18 maj 2021. Parlamentarikerna lyckades utöka budgeten med ytterligare 1,7 miljarder euro under förhandlingarna med rådet, vilket innebär att totalbudgeten uppgår till 28 miljarder euro från olika källor. Det är nästan dubbelt så mycket finansiering jämfört med det föregående programmet. Fokus ligger på social inkludering, grön och digital omställning samt att möjliggöra deltagande från missgynnade grupper.




Främja rörligheten och möjligheterna för ungdomar

Initiativet "Ditt första EURES-jobb" ska öka arbetskraftsrörligheten genom att medvetandegöra unga om jobbmöjligheter i andra EU-länder.

Plattformen sammanför CV:n från unga jobbsökande i åldrarna 18-35 år, från alla EU:s 28 medlemsländer, samt Norge och Island, som vill få arbetserfarenhet i utlandet, med jobb och praktik hos arbetsgivare som söker unga arbetstagare.

Stärka unga

Officiellt startade den Europeiska solidaritetskåren i slutet av 2016. Den finansierar volontäraktiviteter, praktikplatser, och jobb för unga människor i solidaritetsprojekt som gagnar samhällen och människor runt om i Europa fram till år 2020. Fram till september 2019, hade mer än 161 000 unga anmält sig för att delta.

I maj 2021 godkände Europaparlamentet ett nytt program för åren 2021-2027. Det inbegriper nu humanitärt bistånd och kommer för första gången att vara ett självständigt volontärprogram med sin egen budget.  

Ta reda på mer

Relaterade artiklar