Säkerhet
Prioriteringar
Artiklar i denna kategori

Att stoppa terrorism kräver insatser för att förhindra finansiering och radikalisering samt för att bevaka gränser. Läs mer om hur EU tacklar terrorismen.

Även om det inte finns någon EU-armé och försvar fortsätter vara en nationell angelägenhet, har EU tagit stora steg för att uppmuntra försvarssamarbete de senaste åren.

Rysslands krig mot Ukraina visar att EU måste stärka sin försvarsstrategi och påskynda sin vapenproduktion.

Parlamentet har antagit nya lagar som stärker EU:s cybersäkerhet inom kritiska sektorer. Ta reda på hur de kommer att skydda dig.

EU:s passfria område, kallat “Schengen-området” är en av de mest påtagliga framgångarna för den europeiska integrationen. Läs mer om den i vår guide.

Schengenområdet utgörs av 27 länder, mellan vilka länder man kan resa utan att utsättas för gränskontroller. Nu diskuteras en efterlängtad utvidgning.

Parlamentet ger sitt stöd till ökade befogenheter till Europol för att bekämpa terrorism och organiserad brottslighet, när pandemin och den digitala omställningen medför nya utmaningar.

Europaparlamentet vill se mer stöd för Ukraina och tuffare sanktioner mot Ryssland, efter dess invasion av landet.

Antalet terrorattacker och offer för terrorattacker inom EU fortsatte att minska under 2019. Se vår grafik över utvecklingen sedan 2014.

Europa har upplevt en rad terrorattacker sedan 2015. Vilka är terroristerna? Varför och hur agerar de?

Parlamentet godkände nya regler som ska tvinga internetföretag att plocka bort terroristinnehåll inom en timme efter att de blivit instruerade att göra det.

Radikalisering är ett växande gränsöverskridande hot. Men vad är det, vilka är orsakerna och vad gör EU för att förhindra det?