Parlamentet godkände utökade befogenheter för Europol i kampen mot terrorism

På onsdagen den 11 maj röstade Europaparlamentarikerna om uppdaterade regler som utökar Europols befogenheter i kampen mot terrorism. Europol är EU:s gemensamma organisation för polisiärt samarbete, och bistår medlemsländerna i kampen mot bland annat terrorism och grov internationell brottslighet. Representanter från rådet och Europaparlamentet nådde en överenskommelse i november förra året om de nya reglerna som ledamöterna nu röstat om. Läs mer om Europol i vår nyhetsgrafik.

Nyhetsgrafik
Ta reda på mer om Europols arbete i vår nyhetsgrafik.

Den Europeiska polisbyrån, Europol, är EU:s brottsbekämpande organ och hjälper EU-ländernas rättsvårdande myndigheter att göra EU säkrare. Europol hjälper bland annat till med informationsutbyte, behandling och analys av underrättelser som rör organiserad, gränsöverskridande brottslighet, och bedömning av nya hot, särskilt avseende terrorism, narkotika- och människohandel och nätrelaterade brott. Byrån genomför över 18 000 gränsöverskridande undersökningar årligen. 


Organisationen har dock inga operativa befogenheter att utföra undersökningar eller arrestera misstänkta inom medlemsländer. Europols arbete gäller .


Europols verksamhet startade 1999 och fick status som EU-byrå 2010. Cirka 900 personer är anställda vid Europols huvudkontor i Haag i Nederländerna. I varje medlemsland finns också en nationell enhet som fungerar som sambandsorgan mellan Europol och de nationella myndigheterna.


Nya befogenheter

Under onsdagen diskuterar ledamöterna förslaget om nya befogenheter till Europol. Bland annat ska organisationen enklare kunna etablera specialiserade enheter för att snabbt reagera på nya hot, så som när det Europeiska centret mot terrorism etablerades i januari 2016.


Förslaget rör även vissa fall av informationsutbyte mellan privata företag, exempelvis ska Europol kunna kontakta Facebook och be om att en sida som drivs av ISIS ska blockeras. Förslagen går hand i hand med garantier för uppgiftsskydd och demokratiska tillsynsverktyg.


Den 26 november 2015 nådde rådet och parlamentet fram till överenskommelsen som också fick stöd i utskottet för mänskliga fri- och rättigheter den 20 november. Kammaren godkände de nya reglerna den 11 maj.



Nästa steg

Förordningen kommer att träda i kraft den 1 maj 2017.

Mot bakgrund av attackerna i Paris nyligen röstar EU-parlamentarikerna för att göra Europol, den europeiska polismyndigheten, mer effektiv och uppmanar medlemsstaterna att samarbeta fullt ut.